Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver en djuretisk ombudsman

Djur är levande varelser. Djur har behov. Djur känner stress, smärta och lidande. Det är aldrig rätt att nyttja ett djur till vilka syften som helst. Vänsterpartiets djurrättspolitik är en politik för djuren.

Annons

Rapporter kommer om hur framför allt nötkreatur bidrar till växthuseffekten. Det föds upp fler djur ju fler människor det blir på planeten.

Det talas dock mer sällan om alla dessa producerade djurs lidande under sin korta levnadstid. Djuren är ”packade som sardiner”, det vill säga de har inget livsutrymme. Detta föder panik och ångest hos djuren och de börjar skada varandra. Exempel: grisar gnager på varandras kroppsdelar och orsakar svåra sår. För att förhindra att kycklingar hackar på varandra hugger man helt enkelt av dem näbbarna.

Man idkar också avel för att få fram så produktiva djur som möjligt, oavsett vilken inverkan detta får på djuren. Grisar har fått en extra ryggkota (=fler kotletter per gris) och som följd får grisarna ryggbesvär då ryggen blivit längre. En typ av ko har så stor muskelmassa, att den knappt kan röra sig och kan ej föda kalven normalt. Nya rapporter visar att kalkoner fått så stort bröst och så korta ben, att benen inte orkar bära upp kroppen och muskelmassan på bröstet tar så mycket syre i anspråk, att inre organ skadas.

Medicinska ingrepp: korna får en typ av foder, som deras magar egentligen inte klarar av att smälta. Därför utför man så kallade ”stomier” med plastlock, så att man kan ha kontroll på matsmältningen. ”Grispojkar” kastreras, ofta utan bedövning, till förmån för smaken på köttet. Injektioner med antibiotika ges i förebyggande syfte. Injektioner av tillväxthormoner ges för att växa snabbare = slakt inom kortare tid. Ingen hänsyn tas till hur dessa injektioner sekundärt påverkar människan och naturen i övrigt.

Vänsterpartiet vill inrätta en djur-etisk ombudsman. Vi vill också förbättra djurhållningen i lantbruket med en rad lagar, så att det som beskrivits ovan inte får ske.

Som konsument man bidra genom att vägra köpa kött som man inte vet hur det producerats. En hjälp på vägen är att köpa närproducerat, man vet var djuren kommer ifrån, eller att köpa krav-märkt. Ät vegetarisk mat en gång i veckan, eller kanske två gånger. Varför inte helt slopa kött på menyn?

Elisabeth Swedman, miljöpolitiskt ansvarig

Vänsterpartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel