Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi accepterar inte utredarnas förslag”

Ett klart budskap från det mötet är: Vi accepterar inte utredarnas förslag om att lägga ned så kallade byskolor, skriver Sven-Åke Thoresen (S) efter Hudiksvalls kommuns socialdemokraters möte i Iggesund förra veckan.

Hudiksvalls kommuns socialdemokrater samlades den 26 maj i Iggesund för att diskutera den nu aktuella skolutredningen. Ett klart budskap från det mötet är: Vi accepterar inte utredarnas förslag om att lägga ned så kallade byskolor. Vi tycker att utredningen har stora brister och vi tycker att lärandenämndens ledning nu gör rätt som backar och tittar över både utredningsdirektiven och nödvändiga kompletteringar och förändringar.

Problemet kvarstår med att det i Hudiksvalls kommun nu fattas 60 legitimerade lärare i förskolan och skolan, detta är det stora problemet som man inte löser med nedläggning av skolor på de mindre orterna. Det är nödvändigt att all kraft nu sätts in på detta problem. Vi behöver goda pedagoger till alla elever oavsett socioekonomiskt bakgrund, alltså oberoende vilken klass man kommer från. Vi behöver en levande landsbygd där är skolan en viktig del.

Vi behöver entreprenörer och entreprenöriella människor som kan utveckla vårt näringsliv, vi behöver höja kompetensnivån generellt i kommunen för att matcha de behov som både näringsliv och offentlig sektor efterfrågar, det kräver att vi har en hög ambitionsnivå vad gäller pedagoger och våra ungas studieresultat.

Rom byggdes inte på en dag och det finns inte hellre några Alexanderhugg som fixar detta, nej det återstår ett tålmodigt arbete som kommer att kosta både pengar, tankemöda och ett pragmatiskt förhållningssätt från fullmäktiges politiker, skolstrukturen är en fullmäktigefråga.

Det känns därför bra att vi nu kan fokusera diskussionen kring andra frågor än hur många fysiska skolbyggnader vi ska ha i kommunen och var de ska ligga.

Sven-Åke Thoresen

ordförande i Hudiksvalls socialdemokratiska arbetarekommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel