Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi accepterar inte att 25 procent går arbetslösa!

I dag är 750 ungdomar i ålder 18–24 år arbetslösa i vår kommun. Siffran skulle nästan halveras om 100 företag gav tre ungdomar var chansen till Unga Jobb i tre månader.

Annons

Ungdomsarbetslösheten innebär ett stort problem för varje enskild som drabbas, men är ett minst lika stort problem för samhället. Alla unga som inte får möjlighet att ta nästa steg i livet, steget till ett jobb, steget ut i vuxenlivet, gör vårt samhälle fattigt med bortslösad kraft och utvecklingspotential.

Vi har bestämt oss för att göra något åt detta och vi vill ha fler med oss. När vi lokalt agerar tillsammans kan vi också nå mätbara resultat för just våra ungdomar.

Sedan 2009 arbetar vi på Hälsinglands Sparbank aktivt med något som kallas Unga jobb.

Unga Jobb är ett sätt att erbjuda arbetslösa ungdomar den arbetslivserfarenhet som kan vara det som fattas för att bli anställningsbar. Att genom praktikplats få arbetslivserfarenhet, en första rad i sitt cv och referenser är ett viktigt steg mot ett inträde på arbetsmarknaden som i sin tur skapar växtkraft på den lokala marknaden.

Vi har sedan Unga Jobb startades gett ett 30-tal ungdomar praktikplatser. De allra flesta av dessa har gått vidare och har idag anställning eller valt att studera vidare. Unga Jobb ger inte bara unga utan jobb en chans – det ger även företag möjlighet att ta del av ungas entusiasm och sätt att tänka, vilket tillför mycket mer än man först kan ana.

Vi utmanar nu fler företag att erbjuda ungdomar praktikplatser. I samarbete med Arbetsförmedlingen kan du som företagare ganska enkelt och snabbt hitta en praktikant och vi på Hälsinglands Sparbank delar mer än gärna med oss av våra mycket positiva erfarenheter.

Det är vi själva som väljer hur många arbetslösa ungdomar det ska finnas i vår kommun. Tillsammans kan vi göra Hudiksvall till en riktigt bra plats för ungdomar att leva i.

Anders Thorson, vd

Hälsinglands Sparbank

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel