Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranens 46:e varv runt Vättern

I fjol gjorde han sin 45:e cykeltur runt Vättern. I år bär det av igen, för nu siktar 67-årige Harry Bergdahl mot att klara 50 rundor runt landets näst största sjö.

Till hösten fyller han 68, men oroar sig inte alls inför 30-milacykelturen på fredag. Harry Bergdahl har avverkat många träningsmil inför årets Vätternrunda.

– I år har jag fler mil i benen än någonsin tidigare: 245 mil. De flesta har jag cyklat kring Bergsjö och Hassela.

När kom du ner till Motala?

– I lördags. Jag gjorde Halvvättern i söndags.

När startar du den stora rundan?

– På fredag kväll 19.30. De senaste 20 åren har jag haft startnummer 77, och det har jag i år också. Jag har alla nummerlappar kvar, och alla medaljerna.

Cyklar du på din Gösta Fåglum-cykel i år med?

– Jadå, den är med för 26:e gången, och jag bor i samma stuga för 26:e gången också.

Fjolårets ovanligt blåsiga Vätternrunda cyklade han på 11 timmar och 29 minuter, snabbare än många yngre medcyklare. I år, när Vätternrundan firar 50-årsjubileum lovar väderlekstjänsten finväder och bara tre sekundmeter.

Hur känns det med 50-årsjubileet?

– Jätteroligt, jag kunde inte motstå att vara med. Det är 23 000 anmälda och platserna tog slut på 1 minut och 20 sekunder.

– Jag gav bort en runda i 50-årspresent till en tjej som fyllde 50 förra året, vi ska cykla tillsammans. Hon har tränat väldigt bra, så det ska nog gå vägen – hon har startnummer tre.

Han berättar att tre personer som gör sin 50:e runda nu får sitt namn ingraverat i en sten i Motala.

Och, vad tänker du kring det?

– Det väcker förstås en liten baktanke att jag nog ska försöka cykla 50 rundor – det vore roligt att få sitt namn inristat här nere...