Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranen Wästman vinnare – i sista matchen

En stabil seger (2–0) i den avgörande kvalmatchen hemma mot Ludvika.
Då spelar Rengsjö SK vidare i division 3 nästa säsong.
Det gör däremot inte vasse veteranen Erik Wästman.
– Nej, jag har bestämt mig. Tiden räcker inte till, säger den 33-årige topptorpeden.

Kanske går det att räkna ut ungefär hur långt Erik Wästman har sprungit under sina 18 säsonger i RSK.

Det känns som ett antal varv runt jorden.

Samtliga dessutom i högsta fart.

Men nu följer han radarpartner Christian "Crippa" Törnros i spåren och växlar ned.

– Det är dags för andra prioriteringar, tiden räcker inte till längre med två små barn och kvällsjobb. Särskilt inte med min fysiskt krävande spelstil. Jag har ju inte "Crippas" fötter, och måste träna så hårt för att hålla nivån, säger Erik Wästman – med ett stänk av vemod i rösten.

– Klart det känns knepigt också, det är mycket att sakna. Som bara det här sköna tugget i omklädningsrummet. Men nu finns det annat som är viktigare.

Läs mer: Wästman och Törnros i fokus inför säsongen 2009.

Det är en mycket speciell profil som därmed lämnar den lokala scenen i trean, där han år efter år har spelat en given huvudroll med sina eviga löpningar och viktiga mål.

Det är knappast troligt att lilla Rengsjö SK klarat att hänga kvar i division 3 under åtta raka säsonger utan en Erik Wästman i laget, sannolikt en av de bästa lokala lirarna som aldrig fått chansen på högre nivå.

– Hmmm, nä, och det där kan jag känna av lite. Det hade ju varit skoj att åtminstone fått testa, men det skulle ju ha varit för några år sedan under tiden före barn och familj, säger Wästman, utan att se alltför bedrövad ut.

– Alltså, jag ångrar absolut ingenting. Jag har trivts så bra i Rengsjö, det har varit fantastiskt roliga år.

Läs Mer: Erik Wästman – en stjärnlirare 2010.

Det blev dessutom en skojig avslutning hemma på IP, även om Erik Wästman bara kom nära mål den här gången.

Han fick chansen på straff i andra halvlek, det sedan Ludvikas back Johan Persson plötsligt fick för sig att lira handboll på en hörna.

– Men tyvärr en bedrövligt lagd straff, jag försökte vänta ut målvakten men det funkade inte så bra. Det var ju lite synd, säger Wästman, som tofflade en hög bredsida som Ludvikas målvakt Mikael Andersson kunde tippa över ribban.

Nu hade den missen ingen avgörande betydelse i en match som Rengsjö kontrollerade från början till slut.

Hemmalaget hade ju också en fördel redan från start då ett kryss skulle räcka för kontrakt, samtidigt som Ludvika kom till spel utan sin avstängde skyttekung Fernando Cortes Rodriguez.

Gästerna var också väl trubbiga i offensiven för att på allvar klara att hota ett stabilt Rengsjö.

När mittbacken Andreas Clahr klev fram och satte 1–0 efter ett stiligt anfall i den 26:e minuten, då blev kvalgreppet än fastare.

Direkt i andra halvlek gjorde Ludvika ett tappert försök att lyfta spelet, men det gav ingen effekt i några redigare chanser. Rengsjös försvarslinje höll starkt hela matchen.

Och när Fredrik Boman – slitstark på sin vänsterkant – klev in och dundrade in 2–0 så var kontraktet säkert i hamn med 20 minuter kvar att spela.

Läs mer: Minnesvärt på IP när Wästmans målshow räddade kontrakt i sista omgången.

– Vi har gjort ett starkt kval, mot division 4-lag finns ju allt att förlora men vi har visat vad ett högre tempo betyder, säger Erik Wästman – som svarade för tre av Rengsjös sju mål i kvalserien.

Nästa säsong jagar han mot nya mål med andralaget i sexan, och det tillsammans med Christian Törnros.

Rengsjös nya kontrakt i trean får fler positiva effekter – då Färila därmed går upp i fyran, Bergsjö upp i femman och Korskrogen tar plats i sexan.