Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranbilsrally i nio mil

Den nio mil långa Hälsingesvängen samlade 58 bilar och tre veteranmotorcyklar. Start och målgång var vid E-center och sträckan innehöll kontroller med aktiviteter.

Först ut är Ove Persson från Bergvik med sin DKW 1000 S Coupé från 1961. Sedan startar veteranerna med någon minuts mellanrum, alla utförligt presenterade av konferencier Bosse Gustafsson. Äldsta bilen i tävlingen är en T-Ford från 1919, som ägs av Hans Ädel från Valbo.

Hälsingesvängens traditioner är liksom fordonen anrika. Hälsinge Fordonshistoriker har arrangerat evenemanget i över 25 år.

Veteranbilsrallyt är en tävling som varken mäter hastighet eller skönhet. I stället ska kunskap och andra färdigheter plockas fram när deltagarna stannar till vid de sju kontrollerna längs banan.

- Man får bland annat slå tärning, bedöma avstånd och fiska upp magneter, säger Bosse Gustafsson.

Framförallt är det ett tillfälle för entusiaster att visa upp sina fordon. Vid kontrollen vid Kungsgården är det frågesport som gäller. Temat är förstås veteranbilskunskap.

En krigsmotorcykel kör in till kontrollen vid Kungsgården. Det är Alf Brolin som kör Harley Davidson från 1942.

- Den har gått som en klocka hela sträckan, säger han precis som motorn lägger av.

När den inte startar får han knuffhjälp av Bosse Gustafsson inför sista sträckan in mot E-center.

Bosse Gustafsson är nöjd när han sammanfattar dagen.

- Det var väldigt trevligt, vi har fått mycket beröm, deltagarna har varit väldigt nöjda, säger han.

• Vem vann tävlingen?

- Jerry Dåversjö, vilket är extra roligt. Det är första gången han kör sträckan. Han var föreningens tidigare ordförande och var alltid varit funktionär då, säger Bosse Gustafsson.