Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vet vad man vill - en sko som klämmer?

Annons

Ledarskapet i landstinget är under all kritik. Det är inte första gången denna ledarsida skriver om detta. Men än en gång är det bevisat. Och det är så klart behandlingen av den kraftigt kritiserade strategiska planen, som det handlar om.

I en intervju i tidningen i onsdags berättar landstingsrådet Björn Brink (C) om sina tankar och slutsatser kring presentationen av planen. Han vill lära av sina misstag. Bra. Det är det inte alla politiker som vill göra.

Och det ska sägas att Björn Brink ska ha allt beröm för att han resonerar och berättar om hur han ser på saker och ting. Det är mer än vad han kollegor Socialdemokraterna Ann-Margret Knapp och Tommy Berger gör. Där är det snarare tystnad som gäller.

Och Björn Brinks reflektioner är mycket intressanta.

De ger framförallt en skrämmande bild av hur det har fungerat i landstingets ledning.

Enligt honom ville inte landstingsdirektören säga något till politikerna om innehållet i den strategiska planen, som skulle presenteras för allmänhet och media.

För en utomstående är det uppseendeväckande att planen ens fick presenteras för allmänheten. Dessutom utan att vara förankrad hos politikerna.

För det finns ju inget landstingsdirektörsparti som kan ta ansvar för förslagen, eller?

Att presentationen för allmänheten inte stoppades är mycket märkligt. Men det kanske också ger en bild av hur svaga politikerna är, jämfört med landstingets tjänstemän.

Det är ett problem som finns i många landsting. Sjukvård är svårt att styra.

Att en långsiktig plan tas fram av självständiga chefstjänstemän i landstinget, utan politiska skygglappar, är naturligtvis viktigt. Som ett beslutsunderlag för politikerna.

Men att den ska presenteras för allmänheten, utan politisk förankring är vansinne. Och om den ändå inte var förankrad varför skulle de vänta med att presentera förslagen tills att det kommit en ny majoritet på plats?

Drastiska förslag som presenteras men inte genomförs skadar bara verksamheterna. För Hudiksvalls sjukhus och dess personal har processen varit förödande.

Landstinget är en politiskt styrd organisation. Och det är politikerna som ska ta ansvar för besluten. I varje organisation behövs det självständiga och kompetenta tjänstemän. Men om de vill vara något annat än just tjänstemän måste de ställa upp i allmänna val. Ett landstingsdirektörsparti finns inte.

Björn Brink drar slutsatsen i intervjun att politikerna och tjänstemännen måste ha en bättre dialog. Det är bra. Det borde dock vara självklart. Det borde också vara självklart vem som bestämmer i landstinget. Det är det inte idag.

Björn Brink skulle göra landstinget, och demokratin, en stor tjänst om han satte ner foten och visade att det är politikerna som fattar beslut. Och tar ansvar för besluten.

Men då måste man också veta vad man vill.

Kanske är det där som skon klämmer i landstinget i Gävleborg?

Mer läsning

Annons