Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vesa tillbaka i finrummet

Nu är han tillbaka i finrummet.
Gamle Bollnäsbekantingen Vesa Vuoklia lirar kommande säsong elitseriebandy med sitt Haparanda Tornio.
Det blev klart sedan Haparanda vann mot Falun i den sista kvalmatchen.
– Det är glädjens vecka i Haparanda nu. Det här är riktigt stort för oss. Vi har jobbat hårt för det här.

Det blir många mil i buss för Vesa och hans lagkompisar. 13 bortamatcher gör att Haparandabussen får rulla 2 700 mil där den längsta resan blir ner till Kungälv. 270 mil tur och retur.

– Till vissa matcher måste vi flyga annars hinner vi inte hem till våra hemmamatcher. När jag spelade i Kalix flög vi ofta och jag tror det blir likadant nu.

Säsongen 2004 lämnade Vesa Vuoklia Bollnäs som världsmästare och drog på sig Kalix tröja.

– Det ska bli otroligt roligt att komma ner och möta Bollnäs. Vi låg över på Scandic och när jag gick ut på stan kände folk fortfarande igen mig. Det värmer i ett bandyhjärta.

Steget upp i elitserien betyder full satsning i Haparanda.

– Hela bygden lever upp nu. Företagen går bra häruppe och jag tycker vi har en stark ekonomi i klubben. Nu när vi kommer att spela i elitserien kommer vi heller inte att ha några problem med att få publik till matcherna.

Vilken sorts bandy spelar ni?

– Vi spelar en offensiv och rolig bandy. Precis vad folk vill se. Jag hoppas att Hans Åström tar tillbaka rockenrollbandyn till Bollnäs nu när han blir tränare. Jag är ganska säker på att Hans gillar den stilen.

Behöver ni förstärka?

– Ja, det blir säkert några nya spelare. Ni har ju många fina finnar i Bollnäs. Det var ett skämt. Vi har ju hela Finland att plocka ifrån och sedan har vi många unga duktiga killar här i Haparanda. Nu när vi kommer att spela i elitserien är det också mycket lättare att få spelare till klubben.

Du kör vidare en säsong till?

– Ja, som det känns nu. Suget finns där och elitserien lockar.

Den andra nykomlingen (av tre, Falun tog också steget upp) Katrineholm har också lirare med Bollnäsanknytning. Hampus Krantz och Tobias Björklund är fostrade i BGIF. Nu kommer de tillbaka till Sävstaås i KSK–tröjan.

– Det blir lite speciellt att glida in på "Åsen" i fel tröja, säger anfallaren Tobias Björklund, som i Katrineholm fått en välbehövlig nytändning i bandylivet.

– Ja, jag kände sista året i Bollnäs att jag tappade sugen. Men nu är det roligt och skönt att komma upp i elitserien igen.

Att det blev just Katrineholm beror på lagkamraten Hampus Krantz som Tobias spelat med sedan barnsben.

– Ja, det var han som tyckte att jag skulle komma ner och spela med Katrineholm. Det kändes lite rostigt den första månaden men sedan har det gåt bättre och bättre. Vi har båda spelat mycket under säsongen, säger Tobias.