Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veronica Maggio vill våga mer

Veronica Maggio hoppas på att börja med skiva nummer tre till hösten.
Då ska hon bli mer personlig än tidigare.
- Jag vill göra saker som är lite mer obekväma, säger hon.

På lastkajen till Folkets hus i Hudiksvall slår sig Veronica Maggio ner för en intervju med en öl i handen. En halvtimme senare ska hon gå på inomhusfestivalen Stereotypes stora scen, där det är en oroväckande brist på folk.

Tidigare har hon och hennes band snackat i logen om när de senast spelade inför tomma lokaler.

- Det var antagligen i Gislaved. Det var typ tolv personer. Men jag hörde att det satt folk på uteserveringen. De kommer kanske ner, det blir hur kul som helst, säger hon.

Hon turnerar runt med sin andraplatta "Och vinnaren är ..." som släpptes för drygt ett år sen.

- Jag är otroligt nöjd med den. Jag försöker att inte tänka allt för mycket på det, men det skönt att den alltid kommer finnas där, säger hon.

I höst ska hon börja med skiva tre, som än så länge är på "post it"-stadiet, alltså enskilda textrader och en övergripande idé om hur hon vill att den ska bli. Veroncia Maggio säger att hon behöver ha lite tråkigt för att få inspiration, när hon turnerar runt, som hon kommer att göra i sommar, har hon svårt att få idéer. Klart är att det blir en "ny, okänd producent" som samarbetspartner. Ett mål är att bli mer personlig.

- Jag ska våga lite mer. Göra saker som är obekväma, säger hon.

Innan karriären tog fart jobbade Veronica Maggio, som har italienskt påbrå, som servitris. Hennes plan B var att bli journalist, och för att komma in på journalisthögskolan läste hon 60 lätta poäng italienska och 20 poäng i mediekommunikation. Nu slapp hon det, i och med att skivan Vatten och bröd släpptes 2006. Året därpå vann hon en grammis som bästa nykomling.

Att det blev svenska hon sjunger på var inte så naturligt som man skulle kunna tro, enligt henne.

- Jag skrev en massa på engelska först. Jag var otroligt obekväm med att skriva på svenska. Det blev sådär schlagertöntigt, inte alls bra.

Därför började hon skriva texter på svenska först till andra plattan. Det var producenten Oskar Linnros (ena halvan av hiphopduon Snook) som "avdramatiserade det hela".

- Han sa: Du pratar svenska, du sjunger och är musikalisk. Så jag skrev en vers på en timma.

• Vilken är din värsta textrad?

- Det var nog "Du målar om i bara linne och jeans". Det var otroligt töntigt, sådär 90-talsposter. Det var på "Jajaja", som ska vara lite snuskig. Jag tog bort det sen, men jag skäms när jag tänker på det, säger Veronica Maggio.

Hon säger att 70 procent av texterna är självupplevt, resten dramatiserat. Singeln "17 år" inleds med "Snoriga armar och en randig kind".

- Det är tonårsångest, sådär bitterljuvt. Du vet man springer och gråter och så torkar man av sig med armen, säger hon och visar.

- De första raderna är alltid så otvungna. Vers två får jag alltid kämpa med. Jag brukar tänka: Kan jag inte bara få sjunga en?

Det visar sig senare att oron för en spelning utan publik är ogrundad. Några hundra i publiken ser hennes 50-minutersshow, och Veronica Maggio verkar lättad och nöjd.