Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verner jobbade in i det sista

Med över 60 år som frisör var Verner Mähler ett välbekant ansikte i Bollnäs. Nu har han avlidit, 83 år gammal.

Otaliga är de kunder som har besökt hans salong Centrumhår genom åren. Där permanentade, klippte, färgade, fönade och stylade Verner kunderna med stor arbetsglädje.

En del hade gått hos honom ända sedan han startade salongen i Bollnäs.

Verner Mähler brann för frisöryrket och han pensionerade sig aldrig. De sista kunderna klippte han dagen före sin bortgång.

I en intervju i Tidningen Land för ett par år sedan berättade han om sitt yrke för skribenten Olof Wigren.

– För mig är det här både en fråga om att utöva ett yrke som jag älskar och att hålla mig ung. Jag tycker om att träffa människor och dessutom att få uppskattning för det jobb jag gör. Jag tycker fortfarande att det här är det roligaste som finns.

Verner Mähler uppskattade framför allt alla möten med kunderna. Tre dagar i veckan jobbade han på salongen i Bollnäs centrum – två dagar i veckan klippte han kunder hemma i villan på Gärdet.

Verner Mähler uppmärksammades också för sin yrkesgärning. 1992 blev han av Svenska frisörföretagare nominerad till den åtråvärda utmärkelsen Guldkammen.

Av totalt 7000 frisörer i landet var han en av 32 som nominerades. Under finmiddag och festligheter på Operakällaren i Stockholm fick han frottera sig med kändisar som Grete Philipson och hovfrisör Björn Axén.

Ett tag var Verner Mähler engagerad i frisörföreningen, både regionalt och på riksnivå.

Han föddes 1930 i byn Ramsjö och växte upp på torpet Magris. Efter skola, diverse jobb och militärtjänstgöring blev han lärling hos en frisörmästare i Härnösand.

Verner Mähler visste tidigt att han ville bli frisör, redan innan tio års ålder. Idén fick han när han som liten besökte en frisersalong och frisören där tyckte att det var ett passande yrke för Verner.

Verner Mähler startade eget så fort han hade fått sitt gesällbrev. Första salongen var i det lilla samhället Mjällom vid Höga Kusten, där han också träffade sin hustru Gerd. De skulle ha firat diamantbröllop (60 år som gifta) nästa år.

Familjen drog så småningom till Hälsingland och bosatte sig i Bollnäs 1961.

På fritiden spelade han gärna bowling eller såg på trav och sport på tv. Han såg också till att hålla sig väl uppdaterad om det som skedde i samhället.

Tidigare åkte han mycket längdskidor och deltog i Vasaloppet flera gånger. Han var också med och bildade Bollnäs skidklubb på 1960-talet.

Verner Mähler var under flera år med i matlagningskurser. Han älskade att sitta på den inglasade altanen och läsa tidningar, lika mycket som han trivdes ute på den stora trädgårdstomten.

Verner Mähler avled på skärtorsdagen den 17 april.

Hans närmast anhöriga är hustrun Gärd samt sonen Kenneth och dottern Ann-Katrin med familjer.