Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verklighetens Maria kandiderar

/
  • – Nordanstig har allt, från havet till bergen i Hassela. Här finns ett rikt föreningsliv och människorna här är riktiga entreprenörer, säger Maria Karström

Hon kände sig maktlös och för att kunna påverka gick hon med i politiken.
– Passionen rymdes inom Kristdemokraterna och jag kände att det var helt rätt parti för mig. Det här kommer jag aldrig sluta med tänkte jag, säger riksdagskandidat Maria Karström.

Annons

– Jag älskar motorer och när det går fort, säger Maria Karström, som innan vår träff i Sörfjärden varit och vänt i Sundsvall, där hon håller på att ta sitt MC-kort. Och att det ska gå undan verkar gälla såväl karriär som privatliv. Hon blev medlem i KDU 2005, 2006 gick flytten till Nordanstig och Gnarp och här har hon avancerat till ordförande i sitt parti. Hon är även med i förbundsstyrelsen för KD:s kvinnoförbund, går en ledarskapsutbildning och i höst kandiderar 28-åriga Maria Karström till riksdagen.

– Det vore kul att komma närmare beslutsprocessen, säger Maria Karström, som tror att hon har stora chanser att ta en plats mycket för att det var länge sen det fanns någon riksdagskandidat från Nordanstig.

I privatlivet har det också gått fort. Både Maria och Magnus Karström var bara 19 år då de sa ja till varandra, veckan därpå fyllde båda tjugo år. Därefter har de fått tre barn i rask takt.

 – Vi visste tidigt att det var vi. Jag är så tacksam för det jag har och det stöd jag får från framförallt min man. Många har haft synpunkter på vår familjesituation, att jag gör karriär och Magnus är hemma, säger Maria som berättar att de delat på föräldraledigheten och varit hemma fram tills barnen varit tre år. För att kunna vara hemma startade Maria samtidigt det egna företaget inom hudvård och makeup.

I familjen Karström ingår även en treårig familjehemsplacerad flicka, jämnårig med dottern Celine. Familjen är också kontaktfamilj åt en pojke och sen är Maria även kontaktperson till en ung tjej.

– Hela familjen får leva nära personer som har en annan livssituation. Det berikar oss väldigt mycket och vi i vår tur kan bidra med trygghet och stabilitet., säger hon.

Och det är just familjefrågorna som ligger Maria Karström allra närmast. Barn som har behov av mindre grupper i förskolan och där andra alternativ ska finnas som tillexempel dagmamma, för som hon säger:

– Barn är olika med olika behov.

Hon har även engagerat sig i frågor som rör ensamstående föräldrar som hon ser behöver extra mycket stöd med öppna nattis och helgis.

Maria Karström säger att hon hyser stor beundran för ensamstående föräldrar och menar att det i grund och botten handlar om att öka deras livskvalitet.

Marias förebild både när det gäller föräldraskap och att leva ett engagerat liv är hennes egen pappa Harry. Han, den före detta alkoholisten, narkomanen och fängelsekunden som tills han var 40 år levde ett hårt liv i Stockholm. Han blev sedan kristen och träffade Marias mamma och bildade familj. Han har åkt runt som evangelist och berättat om sitt liv på många olika skolor och kyrkor runtom i landet. Maria berättar att hon fått se en verklighet där ungdomsbrottslingar välkomnades till familjen och att hon tidigt fick lära sig att aldrig se ner på människor.

Att det blev just Gnarp för Maria och familjen berodde främst på att vänner som flyttat ner från Umeå erbjöd dem boende i ett tvåfamiljshus. Här fick de möjlighet att ha häst och komma närmare naturen. Familjen Karström har nu flyttat till ett eget hus och smultronstället Sörfjärden har blivit en klar favorit för alla. Här kan barnen springa runt medan mamma Maria kan lyssna på vågorna och ta en paus i den hektiska tillvaron. Och här kan också rådet från pappa Harry praktiseras på plats:

– Maria, glöm inte att bara ta ett grässtrå i munnen och lägg dig ner.

Mer läsning

Annons