Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ventilationen i Grönviken ifrågasatt

I veckan kom en ny rapport från miljökontoret, med krav på genomgång av ventilationssystemet i samtliga hus.

Hur illa det är med luften inne i lägenheterna är det ingen som vet. Nordanstigs Bostäders, NBAB:s, vd Birger Tellin, väntar dels på ett utlåtande rörande vad det är för slags mögel som finns i husen, och dels på svaren från förra veckans besiktning, då Anticimex tog luftprover i lägenheterna.

Däremot har besiktningsrapport från rengöringsarbetet i krypgrunderna kommit. Miljöinspektör Per Tenne skriver bland annat att service och genomgång av ventilationssystemet i samtliga hus behövs.

Och många är oroade, vissa överväger att flytta.

– Folk har börjat kalla detta Mögelviken, och så vitt jag hört har tre hyresgäster sagt upp sina kontrakt och varit och tittat på andra lägenheter. Jag har inte bestämt mig än, säger Anders Hammare, hyresgäst som länge påpekat för hyresvärden att något är fel.

Birger Tellin försäkrar att man tar problemen på största allvar:

– Hela ventilationssystemet ska gås igenom på onsdag i nästa vecka. Inget mögel ska finnas kvar, och det är extra viktigt att kontrollera att saneringen är riktigt genomförd, lovar Birger Tellin, som träffar styrelseordföranden Katarina Bylin, (S), denna vecka.

– Bland annat ska vi diskutera hur vi ska förhålla oss till hyresgäster som vill flytta. Känner någon att de inte mår bra får vi försöka hjälpa dem, titta på flyttkostnader och diskutera lämplig lösning för hyra under uppsägningstiden. Vi ska göra allt vi över huvud taget kan. Och så fort vi fått alla provsvar ska vi kalla till möte med hyresgästerna, på kvällstid, i Hamnlyckans lokal i Mellanfjärden, så alla ska kunna delta. Även Katarina Bylin ska komma dit.

– Jag har stor förståelse för att människor är oroade, och vi jobbar verkligen för att göra detta så bra som vi kan, säger Birger Tellin.