Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vemodsfylld skildring av livet

Hönan som drömde om att flyga är en underbar liten berättelse, som det är lätt att tycka om, skriver Christer Nilsson, Hudiksvall.

BOKEN

Sun-Mi Hwang

Hönan som drömde om att flyga

Översättning: Ninni Holmqvist

Illustrationer: Nomoco

Norstedts förlag

Den är som en saga, men kan även tolkas på ett djupare, mera mänskligt plan. Och huvudpersonen hönan Knopp vinner vår sympati genom sin nyfikenhet, sitt regeltrots, sitt mod och sin offervilja.

Knopp är en värphöna som tröttnat på sin uppgift att ständigt lägga ägg, utan att hon får se en kyckling födas. Hon slutar värpa och blir utrangerad och kastad i dödens grop. Men hon räddas undan vesslans käftar av en gräsand, Såskopp.

Då hon försöker få plats i ladan motas hon bort av hunden, gårdvaren som inte gillar att hönan övergett sin uppgift som han tycker är att värpa ägg. Hunden är en representant för lagen, en väktare som tjänar sin herre. Som inte kan förstå att någon väljer friheten.

Knopp följer då gräsanden, men när Såskopp och den vita ankan blir vesslans byte får Knopp ett ägg att ta hand om. Ur ägget kläcks Gröntopp, en and, men för Knopp är han lika kär som en egen unge, trots att både tuppen, hunden och hönan på gården tycker att hon ska skämmas för att hon framfött en and, som de ser som onaturligt. Men Knopp känner ingen skam och gör allt för att skydda honom mot vesslans hungriga käftar. Ty även den som är lite annorlunda är värd all vår kärlek.

Den lilla anden Gröntopp växer och blir som en tonåring som vill staka ut sin egen väg i livet. Han försöker ansluta till ankgruppen, men har svårt att bli accepterad där. Då vesslan går till attack försvarar Knopp honom med näbbar och klor och Gröntopp upptäcker att han kan flyga, eftersom hans vingar inte klippts.

Till slut kommer ett gäng gräsänder till dammen och Gröntopp förenar sig med dem och lämnar sin surrogatmor. Knopp har då inte längre något att leva för och låter sig infångas av döden i vesslans skepnad.

Hönan som drömde om att flyga är en vemodsfylld skildring av livet, om längtan, vänskap, kamp och kärlek. Det är en nätt och vacker liten roman med fina illustrationer av Nomoco.