Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vemod på Nytorp

Det var på många sätt en vemodig dag på Nytorpsgymnasiet i går. På morgonen hämtades korna från skolan, lite senare hämtades eleverna hem.

Avslutningen i Arbrå kyrka.var skolans sista. Efter 67 år läggs naturbruksgymnasiet ned. Nu återstår tre friskolor i lokalerna.

– Det har varit jobbigt och vemodigt att avveckla verksamheten, det känns bittert att en så fin verksamhet, som dessutom ger jobb till ungdomarna, rivs isär, säger rektorn Pär Höglund.

Han uppmanade ändå eleverna att se framåt och att vara beredda att ibland måste man ställa om läget för att hänga med.

Pär avtackades av Inga Larsson, för Bollnäs kommun. Hon kallade honom "Pappa Nytorp".

– Det har varit en otrolig utbildning och det verkar inte som om de nya privata utbildningarna är lika lockande, sa Andreas Alkerud från Näsviken, som har jobb redan nu på den egna gården.

Även Emmilina Udenius från Marmaverken berömde utbildningen:

– Jag har inte kunnat gå en bättre gymnasieutbildning någonstans!

Hon var en av de elever som fick stipendium. Hon fick "Rektor Dahms stipendium" för "flit, ambition och hederskänsla.

Många stipendier delades ut. Böcker, utbildningsdagar och pengar.

– Pengar och diplom kanske försvinner men stipendierna noteras i betygen, påminde rektor Höglund.

Andreas Alkerud och Elin Nordgren (Norrala) fick lärarkollegiets egna stipendium. Elin grät när lärarna läste motiveringen:

– "Trots att det under vissa perioder har varit motigt, så har du visat prov på en enorm envishet och en vilja att alltid ta dig framåt."

Nytorpskören, där all personal och dessutom stipendieutdelaren, tidigare eleven och politikern Björn Brink var med, avslutade med en sång. Vemodigt det också:

Det blev "sista visan".

Sedan var det slut.