Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill vara ansvarig utgivare?

Som första europeiska finansminister besökte Anders Borg nyligen Tanzania.
"Jag är här för att tala ekonomi, och inte bistånd", hade Borg varit tydlig med.

Annons

För Afrika och Tanzania måste ses med andra ögon än vi klassiskt sett gjort. Skriv mer om Afrika! och inte bara det gamla vanliga eländiga, om svält och hiv. Skriv om allt det andra också, säger flera jag möter på resan.

Det finns ju så mycket mer.

Och bistånd, jag stärks i min skepsis kring det. Vad gör det för nytta? Ministern med ansvar för land besökte nyligen Lantmäteriet i Gävle för att lära sig metoder att mäta upp mark. Sådana besök gör nog mer nytta en många biståndskronor kommer i närheten av. Möjligheter för invånarna att äga land ökar nämligen med små steg. Kanske med hjälp av den unika kunskapen som finns i Gävle.

Men allt är inte bortkastat. Bland annat stöttar Sverige medierådet, vilka exempelvis finansierar praktikanter på tidningar.

"Skriv mer!" var det ja. Den politiske chefredaktören för en stor dagstidning i Tanzania berättar hur det är mycket enklare för dem att få snabba nyheter från USA, "presidentvalet fyllde vi enkelt 3-4 sidor med", än när det nyligen var ett attentat i närliggande Nairobi.

"Skriv mer, bevaka politiken!" uppmanar han, och berättar sen om den digitala omställningen som pågår för deras tidning. De har en webbplats men lägger ännu inte ut så mycket där. "Vi vet ju inte hur vi ska få annonser, vet ni?"

"Ge inte bort ert arbete gratis, börja inte med det. E-tidningar är framtiden" säger vi. För det kom ju nästan omedelbart en enkel läsplatta för den afrikanska marknaden, efter att Apple släppt sin I-pad för några år sedan. Mobilerna är vitt spridda. Medierevolutionen behöver inte alls gå samma väg som västvärlden gått.

Nyligen stängde regeringen ner en regeringskritisk swahilisk tidning. Vi berättar om Aftonbladet, och Hierttas första, andra, tredje version av tidningen i kampen mot kungen som försökte stänga ner bladet.

"Vi måste ha ett hundratal utgivare också, den som en gång blivit stoppad får inte ge ut en tidning igen" berättar vår värd. "Vill ni ställa upp?"

Jag tackar genast ja till hans skämtsamma fråga om att stå i beredskap.

Fria medier måste ju alltid försvaras. Oavsett var. Eller om det är på en läsplatta eller papperstidning, rapporterar jag från baksätet av en Landcruiser på väg till Mikumi i Tanzania.

Mer läsning

Annons