Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem vill bo granne med en ful lada?

God morgon Ljusdal! Bandy, utomhus eller inomhus? Den frågan är egentligen en ickefråga. Det finns ingen sund debatt om sportens framtid.

Svenska bandyförbundet likväl som det Internationella ditot stoppar, likt strutsen, skallarna i sanden och hoppas att ingen ska se dem…

Att inte våga debattera hela sportens existens kan man kanske förstå det smärtsamma i. Men att inte styra utvecklingen beträffande inomhusspel eller utomhusspel är fegt och oansvarigt, inte minst ur miljösynpunkt (den bisatsen kom av bara farten) men framför allt ur ett ekonomiskt perspektiv för bandyns gräsrötter. De små klubbarna i de små orterna som inte har och aldrig kommer att få ekonomiska förutsättningar att betala dyra halltider.

Redan nu vet vi att det är en mindre katastrof för de klubbar som är med hall och då pratar vi om den så kallade gräddan i svensk bandy, eliten! Samtidigt kvarstår fakta; svensk elitbandy ska spelas inomhus!

Nu är det dags att ompröva detta vansinniga beslut. Erkänna att det var ett misstag och att bandy är en utomhussport som måste leva på landsbygden om sporten överhuvudtaget överleva. Argumenten beträffande fördelarna att spela inomhus håller inte i ett längre perspektiv.

Visst är det skönare för spelare och publik när snöstormen drar över hörnflaggorna och glöggen fryser fast i mustaschen. Men, är det inte en del av bandyn?

Nostalgitjafs? Nej, inte när det gäller bandyn och det säger jag ur ett ekonomiskt hopplöst perspektiv; bandyn kommer aldrig att nå de ekonomiska höjder fotbollen och hockeyn omger sig med. Bandyn kommer aldrig att bli en TV-sport, om man inte ska spela med en badboll, och detta faktum måste man förhålla sig till.

Bandy är en liten lokal sport som några få vintriga länder ägnar sig åt och som skänker många supportrar i småorter stor glädje och inte minst feeling för att det känns äkta att klä sig efter väder och se bandy spelas på de villkor vädergudarna bestämt. Fattar inte att förbunden inte förstår vad som egentligen är bandyns själ. Halvtomma ful-lador där helfattiga klubbar agerar är uppenbarligen inte något som främjar sporten.

Bandylada eller inte på IP. Bandyhall eller inte på Östernäs? En förfrågan om förhandsbesked är inlämnad för att se om alternativet lada på IP är genomförbart. Grannar kommer att protestera, vilket de flesta normala villaägare hade gjort, oavsett bandyintresse eller inte. Vem f-n vill bo granne med en vägg?

Men egentligen handlar det inte om lada på IP/Östernäs eller inte. Det handlar om att bandyn i Ljusdal, precis som i alla andra orter, är fångade i ett gisslandrama iscensatt av inkompetenta förbund som drabbats av hybris.

Stoppa alla vansinniga bandyhallsplaner i Sverige och lägg energin på att rädda det som räddas kan av kultursorten bandy innan det är försent. Risken att vi om några år sitter med ett par dussin bandyhallar i Sverige men inga bandyklubbar är tyvärr uppenbar om vansinnet får fortsätta.

Slutligen några ord om regeringen som totalt tappat navigeringsförmågan i frågan om huruvida de människor som i samhällets namn hamnade i levande helveten genom usla fosterhems- och barnhemsplaceringar ska ha ersättning och en ursäkt eller inte.

Här tappade den sittande makten en icke oansenlig mängd stilpoäng även om de drabbade kommer att få sina pengar. Vilket de får, eller…?