Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem värnar om landsbygden?

/

Har Alliansregeringen övergivit landsbygden? Det är i varje fall ett budskap som de rödgröna partierna försöker trumma in.
Framför allt är det Socialdemokraterna som försöker utmåla Centerpartiet som svikare. Eftersom Centerpartiet är det parti som sedan lång tid tillbaka slagit hårdast för en livskraftig landsbygd och har en stor del av sin väljarbas i de här delarna av landet.

Annons

Strategin har inledningsvis varit lyckad. Av någon anledning tycks en del av Centerpartiets medlemmar ta den socialdemokratiska vulgärpropagandan på allvar och som intäkt för att det verkligen förhåller sig så som Socialdemokraterna påstår.

Det blir knappast bättre när centerpartister som tidigare haft framskjutna positioner i partiet stämmer in i klagosången. Eller som förra arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund väljer att sjunga en av solistrollerna.

Fast det är en dåligt underbyggd kritik. Den består i princip bara av svepande ordalag om svek och påstående om avsaknad av regionalpolitik.

Ingenting kunde vara mer felaktigt.

Varken Centerpartiet eller alliansregeringen som helhet har glömt bort landsbygden. Tvärtom. I stället för att se landsbygden som en tärande sektor, så som socialdemokratiska regeringar haft tendens att göra, har regeringen under Centerpartiets ledning tagit fram en så kallad landsbygdstrategi för att skapa samma möjligheter till utveckling och tillväxt som i andra delar av Sverige.

För perioden 2007-2013 antagit ett nytt Landsbygdsprogram med en budget på omkring 35 miljarder kronor, vilket blir ungefär 5 miljarder kronor per år, och som har som målsättning att skapa en hållbar utveckling av landsbygden.

Andra åtgärder som tål att nämnas är ökade infrastruktursatsningar, decentralisering av strandskydd och rovdjursförvaltning, minskat regelkrångel, satsningar på enskilda vägar, utvecklat stöd till kommersiell service på landsbygden och en bredbandssatsning som har som mål att 90 procent av landets alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s inom loppet av tio år.

Påståendet att regeringen saknar regionalpolitik är humbug. Landsbygden är inte bortglömd eller bortprioriterad. Varken av Centerpartiet eller alliansregeringen.

Om nu ändå landsbygdsbefolkningen känner sig förfördelad av alliansregeringen finns det anledning att fundera över alternativet. Är gräset grönare på andra sidan?

Det svaret skulle man möjligen kunna leverera om det fanns någon landsbygdspolitik att jämföra med. Men det finns det inte. Vilket troligen också förklarar varför Socialdemokraternas kritik är så svepande.

Det vi vet är att de vill avskaffa en rad valfrihetsreformer, att de vill plocka bort såväl ROT- som RUT-avdragen och att de vill höja skatterna väsentligt. Hur mycket får vi dock fortsätta vänta på svar om.

Vi vet också att Miljöpartiet vill göra bensinen två kronor dyrare per liter bensin. För landsbygdsbefolkningen, som har långt till tunnelbanan, kommer det att kännas ordentligt i plånboken.

Mer läsning

Annons