Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar vem i landstinget?

/

En intressant valrörelse står för dörren. Inte minst landstingsvalet bjuder på en väldigt oförutsägbar tillställning. Inte bara utifrån hur väljarna kommer att fördela sina röster. Utan även hur partierna sedan kommer välja att samverka.

Annons

När László Gönczi hoppade av från Miljöpartiet och blev vilde i landstingsfullmäktige skapades ett osäkert majoritetsläge som sedermera resulterade i att den dåvarande majoriteten ställde sina platser till förfogande. Efter en lång tids förhandlande valde Centerpartiet att lämna oppositionssamarbetet Samverkan för Gävleborg och bilda majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Ut ur majoriteten åkte därmed Vänsterpartiet.

Beslutet väckte på goda grunder turbulens inom Centerpartiet och det var långt ifrån ett enat parti som stod bakom positionsförflyttningen.

När Centerpartiet den gångna helgen höll distriktsstämma och fastställde valsedlarna till riksdag och landsting hade det mesta av den här kritiken lugnat ner sig. Vilket bland annat visade sig genom att de personer som i dag leder Centerpartiet i landstinget har fått förnyat förtroende av partiet och återfinns därmed i toppen av valsedeln.

Det betyder inte att det per automatik blir en fortsättning på det samarbete som i dag utgör landstingsmajoriteten. Centerpartisterna går till val på att få så stort inflytande som möjligt och håller nära på alla dörrar öppna för samarbete. För Sverigedemokraterna är den emellertid stängd. Och ordentligt reglad.

Det skulle alltså mycket väl kunna bli en allianssamverkan i landstinget efter valet. Vilket bland annat Moderaterna har uttryckt en förhoppning om. Men det finns en väldigt skeptisk inställning till Sjukvårdspartiet, SVP, hos de landstingsaktiva centerpartisterna. Men uppfattar inte SVP som tillräckligt realistiskt och seriöst för att man ska kunna vila ett landstingsstyre på det partiet.

Efter Radio Gävleborgs utfrågning häromdagen av Sjukvårdspartiets frontnamn Stig Zettlin borde denna skeptiska inställning börja infinna sig även hos övriga partier inom Samverkan Gävleborg.

När landstingsfullmäktige i höstas fattade beslut om skattenivå och budget var SVP överens med M, FP och KD om att säga nej till höja skatten. Nu säger Zettlin att landstingsskatten kan behöva höjas med ytterligare 30 till 50 öre.

Vad säger övriga samverkanspartier om en sådan "skattehöjningspolitik"?

Kanske tilltalas de betydligt mer av Eva Tjernströms tydliga och mycket positiva besked att Socialdemokraterna inte kommer att medverka till någon ny skattehöjning under nästa mandatperiod.

Att Tjernström är den som kommer att leda Socialdemokraterna i landstinget efter valet är annars något som talar för att samarbetet mellan S, C och MP mycket väl kan komma att bestå. I Söderhamn har samarbetet mellan S och C fungerat mycket bra under hennes ledning.

Det råder alltså lite av ett "vem tar vem"-läge i landstinget. Kanske läge för Lill-Babs att göra comeback med sitt blinddate-program och leda utfrågningen mellan partierna i valrörelsen.

Mer läsning

Annons