Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem tar upp jakten på ordförandeklubban?

Ett omöjligt uppdrag. Så beskriver Stefan Bäckström (C) sin roll som oppositionsråd i gårdagens HT. Därför låter Bäckström redan nu meddela att han tänker lämna uppdraget efter nästa val, oavsett hur valet utfaller.
Samtidigt tycker han inte att någon annan ska överta rollen som oppositionsråd. Han tycker helt enkelt inte att uppdraget ska finnas kvar.
Är verkligen uppdraget så omöjligt?

Hudiksvalls kommun är inte precis ensamt om att ha inrättat ett oppositionsråd. Och på de allra flesta håll fungerar det utan några större problem. Så uppdraget borde inte vara omöjligt.

Däremot kan det vara omöjligt att vara alla till lags. Och lite så verkar problembilden se ut för Bäckström. Alltid är det någon som gnäller.

Fast man behöver inte vara alla till lags. Det viktiga är att klara ut hur rollfördelningen ser ut. Vem är det man representerar och på vilka villkor. Sedan är det bara att köra, och passar inte galoscherna så kan det vara.

Det är här som en stor del av problemet ligger för oppositionen i Hudiksvall. Man är inte helt överens om vilken roll som oppositionsrådet ska spela. Då blir också uppdraget mycket svårskött.

Inte blir det lättare av de spänningar som finns mellan Centerpartiet och övriga oppositionspartier. Eller för den delen inom Centerpartiet.

Därför är det knappast förvånande att Stefan Bäckström tycker att det räcker för hans del.

Det här betyder också att någon annan behöver ta över Bäckströms roll. Fast inte nödvändigtvis som oppositionsråd. Målsättningen för oppositionen måste vara att ta över makten i kommunen. Ett maktskifte som var väldigt nära att ske redan i samband med valet 2006.

Men rollen som Centerpartiets främste företrädare måste ersättas. Liksom uppgiften att leda oppositionen i den stundande valrörelsen. Om det nu är så att oppositionen lyckas komma överens om att driva en någorlunda gemensam valrörelse.

Är så fallet är det logiskt att den person som får förtroendet att toppa Centerpartiets valsedel även får till uppgift att samla oppositionen, eftersom Centerpartiet fortfarande är det största partiet i denna konstellation.

Den stora frågan som nu uppenbarar sig är på vem som detta ansvar ska vila?

Det bästa för Centerpartiet vore om Sven Bergström ställde upp. Han stod i förra valet till kommunfullmäktige på plats två, precis bakom Bäckström, och var den centerpartist som fick flest personkryss.

Bergström har en gedigen erfarenhet och ett kunnande som gör att han med stor trovärdighet skulle kunna utmana Sven-Åke Thoresen (S) om vem som ska hålla i kommunstyrelsens ordförandeklubba. Och skulle också kunna vara det sammanhållande namn som lugnar den turbulens inom partiet som inte riktigt verkar vilja lägga sig.

Men är Sven Bergström intresserad av att ta upp jakten på ordförandeklubban? Om inte, vilken centerpartist är då villig, lämplig och har ett tillräckligt stort förtroende för att ta på sig uppgiften?