Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar platsen i loket?

/

Om man ska tro på Statistiska centralbyråns senaste partisympatiundersökning så blir det maktskifte i höst. Och det finns all anledning att ta resultatet i mätningen på allvar.

Annons

SCB:s undersökning är den största i sitt slag. Den görs bara två gånger om året, en gång på våren och en på hösten. Ända sedan SCB började mäta partiopinionen har det block som varit i ledning vid majmätningen också vunnit det efterföljande valet.

Den här gången är det alltså de rödgröna som tar täten, dessutom med egen majoritet. S, V och MP får tillsammans 50,2 procent. Vilket ska jämföras med alliansen som tillsammans skrapar ihop 44,2 procent.

Det skiljer alltså hela sex procentenheter mellan de båda regeringsalternativen.

Mot bakgrund av den senaste tidens opinionsmätningar var det sannolikt en hel del som förväntade sig att alliansen även i SCB:s mätning skulle ha kommit ikapp och kanske även förbi.

Fast kanske är det ändå inte så konstigt att avståndet är så stort. Den absolut största andelen av SCB:s intervjuer, 70 procent, har gjorts från slutet av april och fram till den 16 maj. Andra opinionsmätningar som är gjorda vid den här tiden pekade på ungefär samma avstånd.

Tittar man i stället på de som har gjorts från mitten av maj och framåt så verkar det som att det är ungefär då som de stora förändringarna i opinionen har skett.

Ändå kan man konstatera att även i SCB:s partisympatiundersökning är alliansen på frammarsch.

För de rödgröna som block är det däremot i det närmaste oförändrat. Fast tittar man på respektive parti kan man konstatera att det stora raset för Socialdemokraterna fortsätter. Sedan november 2007, då partiet hade som starkast stöd under den här mandatperioden, har S tappat drygt tolv procentenheter.

Stödet för Socialdemokraterna uppgår i majmätningen till 33,8 procent, vilket är en dryg procentenhet sämre än katastrofvalet 2006.

Socialdemokraterna skulle alltså enligt den här partisympatiundersökningen göra sitt sämsta val någonsin, och ändå få bilda regering. Trots sitt stora misslyckande skulle Mona Sahlin bli statsminister.

För samtidigt som Socialdemokraterna rasar är det Miljöpartiet som håller upp siffrorna för de rödgröna. Än så länge.

I de senaste opinionsundersökningarna har vi sett att Miljöpartiets stöd har börjat vända ner. Det verkar helt enkelt som att MP har toppat lite väl tidigt.

Så det hänger på att trenden från tidigare valrörelser håller i sig, det vill säga att SCB:s majmätning pekar ut det vinnande blocket. Det är inte alls omöjligt att så bli fallet, men det är minst lika stor chans för att trenden bryts i år.

Det gäller att ha klart för sig att var fjärde person som intervjuats i SCB:s partisympatiundersökning då ännu inte hade bestämt sig för hur de skulle rösta.

Och eftersom förutsättningarna inför det här valet inte liknar dem som varit inför något annat val så är det oerhört svårt att säga hur det kommer att utveckla sig.

Att det kommer att bli en väldigt hård valrörelse och ett jämnt valresultat får nog ändå fortfarande anses vara en kvalificerad gissning.

Mer läsning

Annons