Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar över efter Sven Bergström?

/

I dag kommer Centerpartiets nomineringskommitté i Gävleborgs län att presentera resultatet i den medlemsomröstning som ska ligga till grund för framtagandet av partiets valsedlar till riksdag och landsting.
Resultatet blir intressant av en rad skäl.

Annons

Centerpartiets nuvarande riksdagsledamot Sven Bergström från Forsa har ställt upp i medlemsomröstningen och kommer inte osannolikt att toppa medlemsomröstningen även den här gången. Men det kommer ändå inte att bli han som toppar valsedeln.

I måndags kväll meddelade Bergstöm distriktsstyrelsen att han bestämt sig för att inte kandidera för ännu en mandatperiod, utan att det räcker med de 14 år som han suttit där då den här mandatperioden tar slut.

Bergström motiverar beslutet med att riksdagsuppdraget kräver hundra procent glöd och engagemang och att han vill avsluta förtroendeuppdraget innan den glöden falnar. Det är ärligt och klokt resonerat.

Däremot finns det tillräckligt med glöd kvar för att han ska kandidera till ännu en period i Hudiksvalls kommunfullmäktige. Det bästa vore om centerpartisterna kunde locka Bergström att ta upp kampen med Sven-Åke Thoresen (S) om posten som kommunstyrelsens ordförande. Det skulle inte bara gagna Centerpartiet utan hela oppositionen och i förlängningen också Hudiksvalls kommun.

Vem tar då över stafettpinnen från Sven Bergström som första namn på Centerpartiets valsedel till riksdagen?

Det sannolika svaret är Anders W Jonsson från Hedesunda. Det ska mycket till för att nomineringskommittén ska välja någon annan.

Jonsson har stått på andra plats på valsedeln, bakom Bergström, de två föregående valen och det får därför anses logiskt att han flyttas upp till topplaceringen.

Det finns ingen annan centerpartist från Gävleborg som har samma inflytande över politiken som Anders W Jonsson. Han har ett stort förtroende inom partiet i hela landet, sitter som samordnare i statsrådsberedningen och placeras i tidningen Dagens Medicins rakning över de mäktigaste inom svensk sjukvård på plats 17.

Jonssons kompetens skulle komma väl till pass i Centerpartiets riksdagsgrupp.

Andra riksdagskandidater som vi kommer att hitta bland de främre placeringarna, då resultatet av medlemsomröstningen i dag blir offentligt, är Helena Brink från Ljusdal, Magnus Svensson från Söderhamn och Henrik Björkman från Hofors.

Fast den som möjligen utmanar Anders W Jonsson om topplaceringen på valsedeln är Centerpartiets distriktsordförande Karin Ånöstam från Vallsta. Hon hade förvisso betydligt färre personkryss än Jonsson i föregående riksdagsval, men uppdraget som distriktsordförande ger en viss auktoritet och kanske några extra poäng i medlemsomröstningen.

Frågan är också om beslutet att Centerpartiet skulle inleda ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i landstinget haft någon inverkan på medlemsomröstningen. Distriktsstyrelsen var ordentligt splittrad och flera kommunkretsar hördes öppna protester mot samarbetet. Ånöstam var en av de tydligaste förespråkarna för samarbetet. Har det främjat eller stjälpt hennes chanser?

Mer läsning

Annons