Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem ska ta hand om de äldre i framtiden?

Dagens äldreomsorg och -vård haltar betänkligt när det gäller personalsituationen. Personal saknas och den personal som finns, har en alltför pressad arbetssituation.

Detta är dock en mild västanfläkt mot vad framtiden visar. Om inget görs nu kommer personalsituationen om bara några år bli ohållbar.

Varningsklockarna har ringt tidigt. Redan 2004 larmade Socialstyrelsen tillsammans med andra myndigheter att tio år senare skulle det finnas en brist på cirka 200 000 utbildad omvårdnadspersonal 2015.

Framtiden för personalrekryteringen efter 2015 är ännu mer dyster. Då kommer 40-talisternas åldringsexplosion. Under perioden 2015–2030 beräknas antalet äldre 80–89 år öka med 60 procent och antalet 90+ med 20 procent. Under samma tid förväntas arbetskraften öka med endast 6 procent och bland den äldre arbetskraften, som utgör underlaget för anhörigvården, blir det ingen ökning alls.

Socialdepartementet visar i det längre perspektivet på en stor brist på personal, upp mot 65 000 årsarbetare enbart inom äldreomsorgen 2030. Bristen blir extra påtaglig i län med minskande befolkning i arbetsför ålder, som till exempel Gotland, Norrbotten, Västerbotten och Dalarna.

Även om de äldre blir friskare i framtiden och kanske inte behöver omsorg och vård i samma utsträckning som i dag, räcker inte dagens och morgondagens personal till. Inga tekniska och administrativa undermedel kan heller i framtiden ersätta alla de saknade händerna i omsorgen och vården.

Personalsituationen börjar bli allt mer akut. Ungdomarna flyr omvårdnadsutbildningarna i skolan och arbetet inom omsorgen och vården får ett allt sämre rykte. Ingen kommer att kunna eller vilja arbeta i omsorgen och vården i framtiden om inget görs NU.

Regeringen och riksdagen måste vakna ur sin passivitet. Här måste alla goda krafter samarbeta för att undvika en katastrofal situation om bara några år. SKPF:s kongress kräver därför

att en nationell kommission tillsätts för att arbeta med den framtida kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen och -vården.

att arbetsgivarna inom äldreomsorgen och -vården arbetar mer aktivt med arbetsmiljöfrågorna i bred bemärkelse, möjligheterna till kompetenshöjning och utveckling i arbetet måste stärkas.

SKPF avdelning 116 Ljusdal

Tord Björck, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel