Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får Nobelpriset i litteratur?

/
 • Maria Norén, Kulturkossan, Järvsö:  1. Haruki Murakami. För hans fantastiskt byggande av olika världar, där det kolliderar och smälter samman i en ny sanning.   2. Bodil Malmsten. För att hon är så mycket bättre än allting annat!
 • Anders Jansson, kulturjournalist, Långhed:  1. Jag tror att den kenyanskfödde författaren Ngũgĩ wa Thiong'o har goda chanser i år av flera skäl. Dels är han en helt fantastisk berättare (ok, jag har bara läst en bok; Drömmar i krigets skugga) och dels för att det är akademiledamot Per Wästbergs tur att få sin afrikanska vilja igenom.  2. Bob Dylan, kommer aldrig få Nobelpriset i litteratur, även om hans livsverk står sig bra bland de poeter som fått det tidigare. Han är för mycket av en rockens Astrid Lindgren ur Akademiens perspektiv. Men visst vore det kul!
 • Lars Ragnar Forssberg, författare, Hudiksvall och Stockholm:  1. Salman Rushdie  2. Svetlana Aleksijevitj. Genom sinnrika intervjuer har hon gett röst åt människan som försvinner i ett svart hål. Hon som aldrig får en notis i tidningen eller någon riktig grav. I böcker som Bön för Tjernobyl och den nyutkomna Zinkpojkar: Utopins röster stiger en mäktig körsång från underjorden. Gripande, omskakande, sorglig – men ack så viktig. Det är värt ett Nobelpris.
 • Anne Brügge, författare och skribent, Delsbo:  1. Det blir väl en man. Eller Svetlana Aleksijevitj, född i Ukraina, bor i Belarus men skriver fackböcker på ryska. Tre flugor i en smäll! Här kan Akademien litet fint utmana Putin med flugsmällan.  2. Jeanette Winterson, för hennes storslagna perspektiv på tillvaron, för romantiken och respektfulla barndomsskildringar. 
 • Gunilla Kindstrand, chefredaktör för Mittmedias tidningar i Hälsingland, Hudiksvall:  1. Haruki Murakami – som med sin fantasividgande berättarkonst fångar en känsla av alienation och utsatthet som drar genom den västerländska kulturen.  2. Assia Djebar –  som på ett levande och utlämnande vis berättar om hur den enskilda människan, framför allt kvinnan, påverkas av kultur och tradition i islamiska samhällen.
 • Aase Berg, författare och kritiker, Njutånger:  1. Valfri pösig manlig författare. Jag hoppas jag har fel, men de hade ju en kvinna förra året, anser sig troligen färdigkvoterade och kan dra igång sin arsenal av gubbar i ett par år igen.  2. Svetlana Aleksievitj eller Joyce Carol Oates. Egentligen skriver dessa båda om samma sak: den maktlösa människans kamp i skuggan av makten.
 • Po Tidholm, journalist och författare, Trönö:  1. Adonis. Tror det framstår som lockande att ge priset till en poet från arabvärlden just nu, särskilt en från Syrien. Möjligen låter Akademien bli just därför, de är ju väldigt rädda för att framstå som banala eller begripliga.  2. Philip Roth. Han är troligen den enda författare jag läst som faktiskt har chansen. Men han är ju också bra på ett väldigt rättframt och sympatiskt sätt. Jag läser mest facklitteratur annars, och några författare i den genren har tråkigt nog inte chansen. 
 • Linda Skugge, krönikör och författare, Stockholm:  – På båda frågorna svarar jag Joan Didion. Briljantare stilist finns inte.
 • Jan-Olov Nyström, kulturskribent, Hudiksvall:  1 och 2. Svetlana Aleksijevitj. Journalist och reporter. Med språklig vitalitet och gestaltande kraft som förvandlar många skönandar till intetsägande gastar.  Det förflutna är fortfarande framför oss. Devisen för vilken som helst av hennes böcker från det forna Sovjet. Hon lyfter fram det mänskliga eftersom hon skildrar det omänskliga. Ur de totala ruinerna av förbrukade utopier och självhärskardömen växer ett paradoxalt hopp.

1. Vem får årets Nobelpris i litteratur? och 2.Vem skulle du själv vilja ge det till?

Annons

Klicka på bilden för att läsa vilka Hälsinglands kulturprofiler själva väljer som pristagare. För att se svaret – klicka på "Visa bildtext".

Annons