Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem bryr sig om dragspel?

Gävleborgare har nyss läst en informationsfolder – Region – om hur Gävleborgsorter med olika arrangemang ska hamna på kartan.

Det gäller nog inte en sån företeelse som Dragspelsgalan i Bollnäs, arrangerad av Alfta dragspelsklubb. Vem bryr sig?

Det delades bland annat ut ett stipendium till en valthornist från Söderhamn. Om det hade varit i Dalarna tror jag valthornisten och hela galan hade varit känd i hela Sverige. Några exempel på Sverigekända evenemang är: Rättvik classic car week, Orsayran, Jämtland-Storsjöyran och Hultfredsfestivalen – men inte Dragspelsgalan i Bollnäs.

Dragspel är inte en genre. Dragspel är ett instrument. Men det finns också, som man säger, dragspelsmusik. Vid årets Dragspelsgala framfördes jazz, visor, gammeltjo och klassiskt. Valthornisten från Söderhamn och en accordconist från Jämtland spelade klassiskt. Hälsingesonen Fredrik Bertilsson spelade jazz med sin kvartett. Hur konstellationerna var sammansatta kan jag inte redogöra för. Instrument som hördes var bland andra flöjt, altfiol, fiol, piano och sång. Bra presentatör var Linda Netsman med bisittaren Janne Krantz. Vem bryr sig?

Lokaltidningen Ljusnan hade bara en allmänreporter på plats. Det finns många andra musikarrangemang med mycket större bevakning av en musikreporter.

Tommy Lindberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel