Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är pensionärernas bästa vän?

/

Regeringen får kritik för att bedriva en i det närmaste pensionärsfientlig politik. Socialdemokraterna pratar om en skriande orättvisa och det mullrar av missnöje i intresseorganisationerna. Men det handlar om orättvisa beskyllningar om man anstränger sig för att se lite längre än näsan räcker.

Annons

I dagarna har kritikerna fått ny ammunition eftersom de statliga pensionerna sänkts från och med årsskiftet. Pensionsmyndigheten informerar om detta i ett brev ställt till samtliga pensionärer.

Självklart blir många oroliga eller känner sig åsidosatta.

Men det som inte framgår av informationen från myndigheten är att pensionärer också fått sänkt skatt från och med årsskiftet. De som endast har garantipension får till och med se sin pension stiga. Inte med mycket, men det är ändå fråga om mer in plånboken netto, inte mindre.

Att pensionerna sänkts är en effekt av pensionssystemet som även Socialdemokraterna står bakom. Bromsen som är den mekanism som balanserar tillgångar och skulder i systemet slår till på grund av det kärva ekonomiska läget. Fast effekten bromsas alltså i sin tur av sänkt skatt som regeringen beslutat om.

Bilden av den pensionärsfientliga politiken är även svår att gå ihop med andra beslut som regeringen fattat. Grundavdraget har höjts, bostadstillägget fått en förstärkning, fastighetskatten har reformerats och förmögenhetsskatten slopats. Man ska heller inte glömma att de som vill jobba efter 65 får dubbelt jobbskatteavdrag samtidigt som arbetsgivare som anställer seniorer inte behöver betala löneskatt. Det är värt att tänka på när påståendet om att pensionärerna diskrimineras av jobbskatteavdraget förs på tal.

Att det finns en skillnad i beskattning mellan de som arbetar och de som är pensionärer är det som sticker mest i ögonen på regeringens kritiker. Jobbskatteavdraget ses som höjden av orättvisa.

Men man bör komma ihåg två saker. För det första att oppositionen inte har presenterat en politik som tar bort skillnaden, för det andra att utvecklingen av genomsnittinkomsten påverkar hur stor pensionen blir.

Fler i arbete och stigande inkomster kommer även pensionärerna till del.

En annan effekt av regeringens politik som gynnar pensionärer illustrerades häromdagen av Ekoredaktionen. Taxan för hemtjänst är i många kommuner så hög att det är billigare för pensionärer att utnyttja skatteavdraget för hemnära tjänster och anlita privata tjänsteföretag istället. Valfriheten och inflytandet får man på köpet.

Men Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att avskaffa skatteavdraget om de vinner valet.

Då blir det återigen dyrare att anlita hjälp. Det ligger knappast i landets pensionärers intresse.

Magnus Krantz

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons