Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem är gävleborgare?

Vårt län har tio kommuner och ett landsting. Tillsammans har vi (?) en förening som heter Region Gävleborg.

Föreningen ordnade ett seminarium på Bollnäs folkhögskola i måndags. Deltagarna var 54 människor som kände varandra så väl att de bara använde förnamn och aldrig förklarade något av de begrepp de använde. Och så jag, bara en medborgare, vilket sågs med oblida ögon av dem som ville rikta sig till en begränsad krets. Det var alltså svårt att ta del av diskussionen mellan dem som redan tidigare hunnit bli ganska samstämmiga.

Seminariet handlade om vilken storregion vi ska tillhöra, den fråga som alla län och kommuner måste ta ställning till. De allra flesta blickade söderut, Uppland och den så kallade Mälardalen. Men regeringen har lämnat kommuner och landsting nästan fria händer att förena sig så som man finner lämpligt, trots att den statliga utredning som bildar underlag förordar betydligt större regioner än de nuvarande länen.

Ännu mer samstämmiga var man om att länet ska hålla ihop. ”Vi har en stark identitet” sa en av de ledande politikerna oemotsagd. Deltagarna kände sig tydligen som ”gävleborgare”, ett ord jag aldrig hört tidigare. Mellan Gästrikland och Hälsingland går en viktig gräns, det stora skogsområdet Ödmården, Norrlandsgränsen, som skiljer landområdena geologiskt, klimatologiskt, biologiskt och inte minst kulturellt. Det var också en administrativ gräns fram till 1600-talet, då staten ville stärka inflytandet över provinserna genom att inrätta länsstyrelserna som kronans kontrollorgan. Gävle tillhörde först Uppsala län, vilket var rimligt. Det var när länscentrum flyttades från Hudiksvall till Gävle som Gästrikland kom att räknas till Norrland.

Dock har statlig styrning i mer än tre sekler inte knäckt Hälsinglands självkänsla. Vi har vår egen historia, kultur och särart, fritt från adelsmän och herrgårdar, skild från bergslagsprovinsen Gästrikland.

Inga föreningar eller dagstidningar har kommit på tanken att bygga på en gävleborgsk kultur och identitet.

Nu har vi möjlighet att göra oss av med den konstlade och påtvingade gemenskapen. Det är vi medborgare som ska bestämma oss. Politikerna är valda att tjäna, inte styra. Demokrati är folkstyre. Och vem känner sig som gävleborgare?

Tony Björklund, (med medborgarrätt i Hälsingland)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel