Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem ansvarar för skrotbilarna?

Bilägaren ansvarar ekonomiskt för sin bil när den ska skrotas. Ändå står det bilar ute i naturen och efter vägarna.

Oansvariga bilägare och biltjuvar lämnar skrotbilar i naturen och efter vägarna. Kommunerna och vägverket måste sedan se till att vraken tas bort. Det kan dröja länge innan ägandet och värdet på bilen har bestämts. Polisen kopplas in när det kan vara något brottsligt.

– Miljökontoret tar emot anmälningar om skrotbilar, säger inspektör Chatrin Molin, Hudiksvall. Vägverket och personal vid Tekniska verken på Hudiksvalls kommun gör värdering av bilen. Är värdet noll eller finns det något värde kvar. Bilens ägare står sedan för kostnaden att transportera bort bilen till skroten. Bilägaren hittas genom bilregistret.

En övergiven bil förvandlas fort till ett utbränt vrak. Förfallet inleds direkt när bilen lämnas någonstans efter vägen och blir stående. Efter några dagar är den sönderslagen och plundrad och sen dröjer det inte länge förrän någon har tuttat eld på den.