Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vegetarian för planetens överlevnad

I den nya danska filmen En sång från hjärtat (En du elsker) spelar Mikael Persbrandt en sångare som plötsligt måste ta hand om sin dotterson.

I en scen frågar han sin morfar "Hvorfor spiser du ikke kød?" och får till svar: "Kött är en katastrof för mänskligheten. Det blir vår undergång."

Så rätt han har. Köttkonsumtion innebär inte bara djurplågeri och förtidig död för de som äter mycket animalier. Det är även katastrofalt för miljön. FN:s livsmedelsorgan gav nyligen ut en rapport där det slås fast att boskapsuppfödningen påverkar växthuseffekten mer än bilar, flyg och båtar. Flera andra rapporter säger samma sak; dagens västerländska köttkonsumtion är en av de största anledningarna till att vår överlevnad är hotad.

Orsaken är en kraftigt ökad konsumtion av kött i kombination med att en större del av jordens djur föds upp på moderna djurfabriker. I stället för att äta gräs och annan naturlig föda, får djuren till stor del ett ensidigt foder som främst baseras på bland annat soja och majs. Det fodret slukar mycket fossila bränslen vid odling, förädling och transport.

Dessutom bidrar inte minst sojaproduktionen i Brasilien till avverkning av regnskogar, vilket frigör ytterligare koldioxid. Det är tvunget att alla förändrar sina levnadsvanor. Att byta till lågenergilampor och åka kollektivt räcker definitivt inte – att övergå till mer vegetarisk kost skulle innebära en dramatisk möjlighet till att kunna avvärja klimathotet. Det finns mycket att vinna på en vegetarisk kosthållning: vår framtid. Överlevnad för livet på denna planet.

Henrik Scheutz

vegetarian för livet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel