Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veckan då S förlorade valet?

Förra veckan var det tänkt att Socialdemokraterna skulle ta de första riktiga och viktiga stegen mot en valseger 2014. Så blev inte fallet.
I början av veckan presenterades den socialdemokratiska skuggbudgeten. Som inte blev det visionära dokument som Socialdemokraterna skulle ha behövt utan i stället en dålig kompromiss som knappast gläder någon.

Fast även om det stormade ordentligt inom partiet i samband med att förslaget skuggbudget presenterades för riksdagsgruppen, så var det ändå en västanfläkt jämfört med det som inträffade i slutet av veckan.

Då briserade skandalen runt partiledaren Håkan Juholt. Som uppenbart ansett att skattebetalarna inte bara skulle betala hyran för honom utan även för hans sambo – eller ”kulbo” som han själv har valt att kalla det – och skyller det hela på att han inte har läst reglerna. Dessutom ursäktar han sig med att ingen påpekat för honom att han gjort fel.

Man kan kanske tycka att han borde ha förstått det. I synnerhet som sambon bodde själv i lägenheten innan Juholt flyttade in. Alldeles oavsett är det Juholts uppgift att sätta sig in i vilka regler som gäller, precis som det är för alla oss andra.

På presskonferensen – där Juholt förklarade att han hade gjort fel, inte förstått eller läst instruktionerna och nu skulle rätta till saken – slog han också fast att: ”Ingen är felfri. Den som är felfri kastar första stenen”. Konsekvensen av detta uttalande kan inte tolkas på annat sätt än att Juholt framöver inte avser att kritisera någon annan som har betett sig bristfälligt eller på annat sätt klandervärt. Åtminstone kan han inte göra det med någon trovärdighet.

Frågan är om Juholt över huvud taget tänker efter innan han talar. Eller om det bara rinner ord ur munnen på honom. Att det viktiga är att det låter bra, snarare än att det verkligen betyder något.

Mycket tyder tyvärr på att så är fallet. Tidigare har det säkert inte spelat så stor roll om han sedan har valt att helt ignorera innebörden av sina tidigare uttalanden.

Som partiledare för Socialdemokraterna har situationen blivit en helt annan. Något som den senaste tiden har blivit väldigt uppenbart. Inte minst för Juholt själv.

Juholt var emellertid inte ensam om att ställa till det för sitt parti under fredagen. Malmös starke man Ilmar Reepalu gav i Sydsvenska Dagbladet uttryck för att det borde inrättas ett provmedborgarskap – en typ av andraklassens medborgarskap – som kan dras in den händelse personen ifråga begår en brottslig gärning. Ett förslag som snabbt fick stöd av Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson.

Det kunde mycket väl ha kommit från Sverigedemokraterna, men från Socialdemokraterna?

Till slut kom det ett uttalande från Socialdemokraternas partikansli som förklarade att det som den rättspolitiska talespersonen uttryckt inte var partiets officiella uppfattning. Tvärtom avvisades Reepalus förslag.

Vad sysslar Socialdemokraterna egentligen med? När en av partiets talespersoner uttalar sig i en fråga brukar det betyda att det är partiets officiella uppfattning. Varför annars utse en särskild talesperson?

Som om detta inte var nog meddelade Socialdemokraterna också under fredagen att de inte skulle medverka i den direktsända partiledardebatten i SVT-programmet Agenda.

Eftersom Juholt inte ville stå på samma sida i studion som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

S fick snart Vänsterpartiet och Lars Ohly att inta samma inställning och meddela sitt återbud. Miljöpartiet intog däremot klokt nog en annan inställning, och valde att medverka.

Det är så tramsigt agerat av S och V att sandlådenivå knappt räcker till för att beskriva det. Sverigedemokraterna har valts in i riksdagen och utgör där en del av oppositionen. Att det inte finns ett organiserat samarbete inom oppositionen förändrar inte detta faktum. Att Agenda valde att placera de fyra regeringspartierna på ena sidan och de fyra oppositionspartierna på den andra är därför bara logiskt.

Det är svårt att inte misstänka att det mest handlade om att försöka flytta fokus från övrig uppståndelse kring S och Juholt. Något man misslyckades kraftigt med. I stället blev det bara värre.

Den nyss gångna veckan har varit en katastrof för Socialdemokraterna. Minst sagt. Och än verkar vi inte ha sett slutet på historien runt Håkan Juholt.

Det kommer att ta lång tid för Juholt att hämta sig efter det här. Förtroendet för honom är på goda grunder fullständigt raserat.

Var det här veckan då Socialdemokraterna förlorade valet?

Det kan mycket väl visa sig vara så.