Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växterna intar betongen

Naturen håller sakta men säkert på att ta över på industriområdet vid Håstaholmen. Här frodas sly och undervegetation.

I gränslandet mellan Kattvikskajen och Håstaholmens industriområde bromsas man av en grind, klädd med ståltrådsnät. En trafiksignal har för länge sedan tappat sin livslåga och slocknat.

Redan vid infarten ståtar en präktig bergtall tillsammans med en rejält uppvuxen björk, växter som tydligt talar om att här håller vegetationen på att ta över.

Vid en kant intill betongkajen har en vresros rotat sig och bildat rikligt med nypon. Frukterna äts och sprids av fåglar och det är ingen överraskning att den dyker upp lite här och var.

Marken är fuktig där gruset kommer fram i stora kvadrater och rektanglar som vittnar om var bortfraktade byggnader stått. Tillsammans med mycket sol finns en rejäl grogrund för växligheten.

Det har en sodaört tagit fasta på och börjat marktäcka en kal sandfläck. Den är en art som ofta kan påträffas vid hamnar och på avfallsplatser.

Trots att det är höst står många växter i full blomning: flockfibblan, styvmorsviolen och röllekan är tillsammans med baldersbrån (mycket lik kamomill vars blomfäste som är ihåligt inuti) exempel på sådan prakt.

En mängd glasskärvor intill stora blad av hästhov får ögat att leta sig till vågskvalpet vid stranden. Nedanför en omkullvält solstol i plast guppar frigolit, slipad drivved, petflaskor och annat bråte mot sprucken asfalt och betong.

Ljudet från en vinkelslip vittnar tillsammans med lastpallar och plastemballage om att det fortfarande pågår verksamhet i en av byggnaderna i området. Mot dörren växer en femårig björk, beredd att ta över.