Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växelvården flyttad till Los

Växelvårdsplatserna försvinner från Källbacka. Anhöriga är kritiska till en förflyttning till Los.

– Låt gamlingarna vara kvar och flytta de friska istället, säger Gerd Brolin som vill att Källbacka åter bli en plats för äldreomsorgen.

Annons

Ann-Marie Hedkvist och Tage Brolin är två av de närmare 30 personer som är i behov av växelvårdsplatser. De vistas hemma i två veckor och på avlastning i två veckor.

Det här har hittills skett på Källan, som är växelvårdsboendet på Källbacka i Ljusdal.

Men numera är det Furugården i Los som gäller. Detta sedan omsorgnämnden beslutat att Källan ska byggas om till demensboende.

– Källbacka är byggt för äldreboende. Hur kan man låta administration och hemtjänst ta hand om en hel flygel och låta de gamla åka till Los? Man blir så förbannad som man går upp i limningen, säger Tage Brolins maka Gerd.

Upprördheten blir inte mindre av att växelvårdsplatserna på Källbacka ska byggas om till demensboende samtidigt som de platser i Los som används för växelvård är specialbyggda för demensvård.

– Vi är medvetna om detta och lovat att hjälpa till så växelvård ska ges där de så önskar. Det är strategiska och långsiktiga beslut vi tagit i nämnden. Det finns behov av ökad demensvård. Då ser vi Källbacka som kommunens demenscentrum där vi ska samla all spetskompetens., säger Helena Brink, ordförande i omsorgsnämnden.