Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vävdagar med skaparglädje

De nedläggningshotade textilutbildningarna vid Forsa Folkhögskola räddades i sista stund. Nu är hela fyra utbildningar planerade till hösten. Tre kurser visar nu sina examensarbeten på folkhögskolan under Vävdagarna som pågår 14–19 maj.

Det finns en enorm skaparglädje och upptäckariver i den årliga textila elevutställningen på Forsa Folkhögskola. Vävar, tygtryck, kläder och stickat samsas i en stor kreativ hög.

Det är bara att vara tacksam över att de hotade utbildningarna fick vara kvar. Maivor Unosson, som är kursföreståndare på vävkursen, är glad över det starka stödet.

Under året har tre olika kurser pågått, Textilestetisk vävning respektive sömnad samt en distanskurs i vävning där eleverna fått fortsätta utforska material och tekniker. I höst är ytterligare en fördjupande distansutbildning planerad i vävning och formgivning, i samarbete med föreningen Stockholms Handvävare.

Det är som alltid några som sticker ut lite extra på en sådan här utställning där 24 elever visar vad de lärt sig. Här finns tuffa tygtryck, vackra plädar i oväntade färgkombinationer, traditionella tekniker i ny design och oväntade material. Vad sägs om en vit aftonväska vävd av plastfolie och rivna påsar?

Det går inte att gå förbi norska distanseleven Charlotte Engstads bidrag, de står i en klass för sig. Hon har pendlat från Tromsö till träffarna i Forsa och imponerar med en väv som direkt ger havskänsla, med blå vågiga ränder och inslag av 0.8 mm fiskelina. Hon har också analyserat ett gammalt schweiziskt tyg och vävt en otroligt vacker röd dräkt med samma struktur i helylle.

Mer geografiskt avlägsna kulturer har också nått Forsa. På kurserna går flera elever från bland annat Thailand och Afghanistan, som Jamila Basam och Supatta Boonchaem, som vävt handdukar i starka färger som bryter av mot den svenska hemslöjdstraditionen. Det känns uppfriskande.

Hillevi Svensson imponerar med en sju meter lång vävd matta där hon räknat fram mönstret i datorn. Mattan räcker runt dubbelsängen hemma.

Textil är en kvinnlig gren, det märks bland såväl elever som besökare. Fredrik Magnusson är enda manlige deltagaren på utställningen, han vill satsa på textil design och sömnad även i framtiden.