Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet rann rött under kontroll av våtmark: "Vi får se om åtgärder behövs"

Rött hav? Visserligen är färgen densamma som den gamla Sean Connery-filmen, men dramatiken betydligt mindre. En kontroll med hjälp av ett klarrött spårämne ska visa hur vattnet flödar genom Granskärs våtmark.

Vattnet i Granskärs våtmarksområde flöt rött i tisdags. Men det var inte frågan om någon skräckhändelse, snarare motsatsen. Det som hälldes i var spårämnet rhodamine WT och syftet är att se hur länge vattnen flyter genom våtmarkernas dammar, som finputsar reningen av vattnet som kommer från reningsverket, innan det släpps ut i Söderhamnsfjärden.

Läs också: Lugn jul på reningsverket

Våtmarksområdet har nu funnits i tolv år och kontrollen görs för att se om det behövs en rensning av området. Någon sådan, förutom vassrensning, har inte gjorts under de år våtmarken funnits. Teoretisk tid för vattnet att färdas genom områdets två parallella linjer av dammar är tio till elva dagar.

– Man kan tänka sig att vattnets uppehållstid minskat med sedimentering och att det växt igen. Vattnet kan gå fortare än den ursprungliga planen och om det är så kan vi behöva göra nödvändiga åtgärder. Vi är mitt uppe i det nu och den röda färgen syns inte längre, säger Amanda Steen, VA-ingenjör för Söderhamn Nära.

Läs också: Motionsspår fylldes med järnskrot

Fem liter av det skarpt röda spårämnet hälldes i, lyste rött ett tag, men har nu alltså lösts upp i de omkring 30 miljoner liter vatten som finns en en linje av dammar. Ingen från allmänheten har hört av sig med funderingar om rött vatten men känsliga instrument kan känna av exakt var spårämnet är. Vad som sedan händer med våtmarken är beroende på vad värdena visar.

– Det är för tidigt att säga något än, men det går enligt plan, säger Tony Persson från Ljusnan-Voxnans vattenvårdsförbund.

Läs också: Han oroar sig för fåglarna