Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenverken i Los och Järvsö riskerar vite – måste åtgärda brister

Redan tidigare har två av kommunens vattenverk fått vitseförelägganden av miljöeneheten – nu föreläggs Ljusdal Vatten AB även att åtgärda verken i Los och Järvsö, annars kan vite kommat att dömas ut.

I november i fjol besökte miljöinspektör Sanna Sjödin Ljusdals kommuns tolv vattenverk, och vid samtliga verk har flera brister konstaterats, inte minst är underhållet bristfälligt. Eftersom vattenverken tillhör de viktigaste livsmedelshanterande verksamheterna i kommunen, har Sanna Sjödin påpekat att åtgärderna är av högsta vikt och att det är oroväckande att förfallet varit så omfattande.

Förutom Höga vattenverk i centrala Ljusdal, och Färila vattenverk, som redan tidigare har uppmanats åtgärda brister omgående, har nu även vattenverken i Los och Järvsö fått vitesförelägganden.

I de två nu aktuella verken saknas, liksom vid tidigare fall, egenkontrollplaner, trots att detta påpekades redan vid en inspektion 2014.

Bland övriga anmärkningar kan nämnas att säkerhetssystem och driftsövervakning måste fungera tillfredsställande i Los- och Järvsöverken, konstateras det i föreläggandet, och därutöver får vattenbolaget påpekande på att golvytorna är nedslitna med flagnande färg – vilket ökar risken för tillväxt av mikroorganismer. Det finns även brister i hygienförhållanden, då städmateriel inte förvaras korrekt.

Nu kräver miljöenheten att Ljusdal Vatten AB senast den 30 april inkommer med åtgärdsplan rörande hur och när bristerna ska åtgärdas.

Läs även: Efter kritiken mot vattenverken: "Vi har bytt ut en del personal"