Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våtmark återställs i Forsa

Arbetet med att återställa Kalvhagatjärn i Forsa har inletts, och länsstyrelsen har också tagit det formella beslutet om att bevilja pengar, högst 421000 kronor, till projektet. Under hösten ska jobbet vara klart.

Kalvhagatjärn var en gång, som namnet antyder, just en tjärn som var omgiven av jordbruksmark. Sänkning av vattenytan och intensiv dikning i närområdet ledde till att tjärnen praktiskt taget torrlades och försvann. Kraftig gödning av den omgivande marken hjälpte till att öka växtligheten i och nära tjärnen. Den torkade ut, och grodde igen.

– Nu ska vi höja vattennivån lite, och markägarna har redan börjat röja och gräva, berättar Gustav Eriksson vid Hudiksvalls kommun, som leder projektet.

Kalvhagatjärn är ett inslag i ett övergött vattensystem, förklarar Gustav Eriksson. När återställningsjobbet är klart ska tjärnen filtrera det näringsrika vatten som hela tiden letar sig mot havet. Förutom att minska näringsläckaget kan Kalvhagatjärn också bli en fristad för fåglar, vattendjur och mindre vattenlevande organismer, hoppas Gustav Eriksson.

– Den här typen av biotoper är ganska ovanliga numera, det är en bristmiljö, och är blir en tillgång för att öka den biologiska mångfalden.