Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våt paradisafton på Ängratörn

Årets paradisafton vid Ängratörn kantades av en öppen himmel, en speciell resa och engagerade ungdomar.

Under måndagskvällen anordnades årets paradisafton vid Färilaförfattaren Albert Vikstens Ängratörn, men det var allt annat än ett paradisväder. Himlen hade öppnat sig och på plats fanns ett femtiotal personer och ett femhundratusentals mygg.

Årets afton fokuserade på en väldigt speciell resa. 1936 reste Albert Viksten till Kanada för att möta sina bröder som tio år tidigare emigrerat från Sverige. Resultatet blev boken Vilda vägar västerut.

1984 reste Alberts son Sven Viksten till Kanada för att göra samma resa och följa sin fars fotspår, och nu har en resa i tredje generationen genomfört av Alberts barnbarn Anders Berghagen.

Under ett tält står Anders Berghagen och berättar om sin tre veckor långa resa och visar bilder från den. Tack vare ett stipendium kunde resan genomföras efter många års väntan.

– Att få resa där han har rest och få uppleva det han såg, det var storslaget, säger Anders Berghagen.

Nästa år hoppas Anders Berghagen kunna genomföra ännu en resa till Nordamerika i sin morfars fotsår. Den är också baserad på en av Albert Vikstens böcker, I guldjägares spår från 1951.

Efteråt delades kommunens kulturstipendium och kulturdiplom ut. Stipendiet, en summa av 25 000 kronor togs i år emot av folkmusikern Samantha Ohlanders och kulturföreningen Scensation som representerades av Emil Westberg.

Samantha Ohlanders var glad och berättade om hennes framtidsplaner.

– Det är jättefint och ärofyllt. Jag ska faktiskt jobba med Scensation i deras föreställning Hemligheternas gudinna snart, så det ska bli kul, säger hon.

Emil Westberg var såklart glad han med och förklarar att föreningen har som mål att skapa arbetstillfälle för unga och berika kulturlivet i Hälsingland.

– Det handlar om att engagera och inkludera alla unga, säger han.