Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våsbo kulturreservat invigt

Landshövding Barbro Holmberg invigde på fredagen kulturreservatet Våsbo fäbodar. Det var Våsbovallarnas sambruksförening och Länsstyrelsen som höll i invigningen i bästa tänkbara invigningsväder, sol och växlande molnighet.

Annons

Våsbo fäbodar räknas till en av länets bäst bevarade fäbodmiljöer. Kulturreservatet bildades i juni 2008.

– Det känns väldigt bra att det är en fäbodmiljö som vi skyddar och bevarar för eftervärlden, sade Barbro Holmberg bland annat i sitt invigningstal.

Hon konstaterade också att fäbodarna är en viktig del av vår historia och en viktig del av landskapets ekonomiska historia. Fäbodarna var sommarviste för djuren samtidigt som bondgårdarna i dalen där kunde samla foder åt djuren för vintern.

Barbro Holmberg tog också upp att fäbodvallarna och fäbodlivet förr är en del av kvinnornas kultur och historia, inte minst i Gävleborgs län. Hon tycker det är viktigt att lyfta fram det. Hon påminde också om att kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine nyligen var ute på en fäbodrundtur i Hälsingland och att de var mycket intresserade.

Invigningsprogrammet bestod också av en guidad tur under Mimmi Göllas vägledning. Det var Mimmi Göllas som gjorde den utredning som låg till grund för beslut om kulturreservatet. Vidare kunde man gå runt på de vackra vallarna och titta närmare på späntning av spån, spåntaksläggning, uppsättning av snehage och se vallhundsuppvisning.

Bröderna Bertilsson underhöll med musik på dragspel och fiol.