Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varumärket Juholt är kört i botten – avgå!

God morgon Ljusdal! Nu är vi i ett icke lokalt läge igen där det bara känns som ett måste att få tycka på riksplanet. Naturligtvis syftar jag på den så kallade Ljug… förlåt Juholt-affären.

Annons

Den socialdemokratiske ledarens bidragshantering har nu fått sådana proportioner att det får konsekvenser långt utanför partiets ledande krets, ja långt utanför partiets sympatisörer också.

Affären med bidragsfusket skadar förtroendet för alla politiker, oavsett parti. Ja, den skadar egentligen alla som sitter i någon slags maktposition.

Misstankarna om girighet gror. Vad kommer att hända nu då? Som så kallad proffstyckare i det lokala bladet i Ljusdal har jag privilegiet att gissa: han avgår! Eller rättare sagt han kom mer att bli rekommenderad att avgå.

I relation till den så kallade Toblerone-affären som fällde Mona Sahlin när hon i stort sett var klar som ny partiordförande i (S) är det här mycket värre. Tobleronen var i många avseenden ett slafsigt och slarvigt invant beteendemönster av ringa värde för Sahlin.

Det, som det nu verkar, medvetna hyresbidragsfusket Håkan Juholt sysslat med är allvarligare på alla plan. När dessutom ord står mot ord huruvida Juholt fått information om att riksdagsförvaltningen ifrågasatt hans bidragsansökan blir saken än värre.

Om jag ska fortsätta att tycka och gissa tror jag att det pågår en febril verksamhet i S-toppen hur man ska kunna bli av med chefen så fort som möjligt och sedan hinna mobilisera kring den nya ledaren som förmodligen blir en ung kvinna… eller?

Någonstans i den innersta kretsen har man redan insett att varumärket Juholt är kört i botten. Man kan inte ha en socialdemokratisk ledare som mässar om att partiet ska värna om de svagaste och mest utsatt i samhället samtidigt som han skor sig själv på felaktiga grunder, dessutom med en fet lön i bakfickan.

Det går bara inte och det vet alla som ska veta. Det går inte att reparera den här skadan och det kan heller inte längre avskrivas som ett misstag. Brottet, om det nu är ett brott, har begåtts medvetet och beräknande i syfte att tjäna pengar på skattebetalarnas bekostnad.

Tyvärr, så är det och då kan man inte leda ett parti, framför allt inte ett socialistiskt parti. Så stalltipset blir att Håkan Juholt lämnar sin post inom en vecka, max två.

Men skadan av affären kommer att följa (S) under betydligt längre tid än så och det är inte de elaka tungorna i media eller på den politiska arena som är mest skadlig för partiet. Nej, det är alla förbannade väljare ute i stugorna som är långsura och bittra över maktens girighet som är den verkliga skadan.

Det såret kommer att behöva betydligt längre tid än ett par veckor på sig för att läka. Det vet också alla strateger och erfarna politiker i S-toppen.

Man vet redan nu att partiet kommer att få jobba i motvind på grund av att dess högste politiske chef fifflat med förmåner.

Man vet att man måste agera snabbt för att kunna bedriva politisk debatt med trovärdighet för att på allvar kunna utmana sittande regering inför nästa val. Ja, ungefär så tror jag tongångarna går i S-maktens korridorer just nu.

Men man har ju haft fel förr och kan ha det igen även om jag känner mig ovanligt säker den här gången.

Mikael Sagström