Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart tog alliansens skolsatsning vägen?

Henrik Persson (S) är bekymrad över att många elever lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper.

I granskningen som Skolinspektionen gjort av Hudiksvalls kommuns skolor visar det sig att 25 procent av eleverna som lämnar år 9 är utan godkända betyg i alla ämnen, vilket innebär att 25 procent av grundskoleeleverna saknar behörighet att komma in på ett gymnasieprogram.

Tillsynen visar att anpassningen av undervisningen till elevers olika behov och förutsättningar varierar mellan skolorna. Med tanke på att den styrande majoriteten med moderater och centerpartister på ledande poster tagit bort 70–80 pedagoger de senaste åren ur verksamheten så måste majoritetens förda skolpolitik i kommunen starkt ifrågasättas. Långsiktighet och omtanke om skolan har satts på undantag, vilket understryks av att man nu måste nyrekrytera pedagoger för att klara skolans behov.

Den programförklaring som alliansen och Miljöpartiet presenterade hösten 2010 innehöll löften om ökade resurser och omfördelning av skolans budget till grundskolan för att upptäcka och åtgärda kunskapsbrister bland eleverna. Med facit i hand så är det bara att konstatera att Moderaterna och Centern inte klarat av att leverera ett av sina viktigaste vallöften.

Priset för detta är att många elever inte klarar kunskapsmålen för att kunna ta del av gymnasieskolans alla program samt att pedagogerna fått sämre förutsättningar att utföra sitt arbete.

Trenden i skolan måste vändas och mer resurser satsas på både förskola och skola för att ge elever och pedagoger bättre förutsättningar att nå kunskapsmålen och en bättre arbetsmiljö.

Om Socialdemokraterna får väljarnas förtroende den 14 september att leda kommunen, innebär det utökade resurser till förskola och skola, resurser som vi avsatt och har täckning för i vårt budgetalternativ. Med en socialdemokratiskt ledd regering kommer också riktade statsbidrag kommunen och skolan till del, som rejält förstärker upp den långsiktiga satsning vi avser att göra lokalt inom förskola/skola.

Mikael Löthstam (S)

kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande

Henrik Persson (S)

fullmäktigekandidat nr 5 på listan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel