Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart tar länet vägen?

Uppsala län ville inte ha med Gävleborg och därmed hamnar länet i den kategori som har avvaktande hållning i frågan.

Experten Bo Per Larsson, från Sveriges kommuner och landsting (SKL) var på torsdagskvällen inbjuden till Hudiksvall för att redogöra för läget i den segslitna regionfrågan.

Han berättade att några regioner är klara. Det är de som valt att behålla nuvarande indelning: Halland, Gotland, Stockholm, Västra Götaland och Jönköping.

De som står längst ifrån en regionbildning i dag är Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län som skulle kunna bilda storregion, men där har det enligt Bo Per Larsson handlat om att de haft hinder i sina önskemål om regionbildning. Exempelvis har Uppsala förklarat att de inte vill gå samman med Gävleborg.

– Om fyra månader ska pusslet vara på plats förklarade han.

Orsaken till brådskan är att regeringen tillsatt en utredning om regionerna. Utredaren, Mats Sjöstrand, ska redovisa till regeringen senast den 15 december 2012. Om det ska vara möjligt måste besluten tas i början av samma år.

En ny regionindelning kan då ske 2015, året efter nästa val. Om utredningen inte blir klar riskerar man att beslutet flyttas till 2019.

Ett förslag från en åhörare var att ansluta Hälsingland till regionen Västernorrland/Jämtland, eftersom det skulle vara bättre att vara den sydliga utposten i en nordlig region än motsatsen. Förslaget väckte applåder hos publiken i Café August, en publik som till stor del bestod av lokala politiker.