Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart tar alla 50-öringarna vägen?

Jag har en liten fundering över något som jag inte kan förstå.

Om jag köper en ask tändstickor kostar den en krona och femtio öre. Men eftersom 50-öringen är avskaffad kostar asken två kronor. Vart tog femtioöringen vägen? Köper jag däremot två askar kostar de tre kronor, 2 gånger 1 krona och femtio öre är lika med tre kronor.

Många handelsvaror har priser som slutar med ett antal ören. Även här försvinner det öringar i hanteringen eftersom man avrundar till närmaste krona. Jag har under mitt yrkesverksamma liv bland annat arbetat med datorbaserad redovisning, där tilläts inga differenser, debet och kredit måste balansera.

Något annat som synes mig lite underligt redovisningsmässigt, är pantfrågan inom restaurant- och serveringshandeln. Drycker inhandlas med panten inkluderad, och gästen betalar drycken inklusive pant, men tar ju inte med sej flaskan då han går, utan serveringsstället tillgodogör sig pantbeloppet.

Stefan Brandt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel