Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vårt elitlag kan göra en insats"

Tisdagens nyhet att Broberg genom ett samarbetsavtal vill få 1,5 miljoner kronor i bidrag av kommunen har väckt frågor. På helahalsingland.se har kommentarerna flödat och i dag fattar kommunstyrelsen beslut. Men flera frågetecken återstår.

Annons

Brobergs ekonomi har svajat rejält i många år. För att hjälpa situationen delades bandyverksamheten upp 2009: elitverksamheten i Broberg AB och ungdomsverksamheten i Broberg IF. Aktiebolaget har alla år gått med underskott medan föreningen har redovisat positiva resultat. Prognosen för april visar att bolaget kommer att gå i förlust med 1,2 miljoner, medan föreningen förväntas generera en vinst på 1,3 miljoner kronor. Varje år får föreningen ett elitbidrag från kommunen, 2013 på 200 000 kronor.

I dag ska kommunstyrelsen ta ställning till Brobergs förslag om att ge föreningen 1,5 miljoner i bidrag för att kunna slå samman verksamheterna och avveckla aktiebolaget. I gengäld skulle föreningen och bandyspelarna utföra olika typer av sociala tjänster åt kommunen under tre år motsvarande 8 000 timmar.

Är detta ett bra förslag för kommunen och skattebetalarna?

– Jag tycker det har sina fördelar. Skattepengarna är en av de aspekterna vi ska väga in när vi tar beslutet, en annan aspekt är att det är vårt elitlag som har möjlighet att göra insats, säger Sven-Erik Lindestam (S), kommunstyrelsens ordförande.

Borde inte Broberg lösa ekonomin själva – utan kommunens hjälp?

– Det kan man tycka, men den frågan ligger inte på bordet, nu handlar det om att stärka vårt elitlag genom ett bidrag och samtidigt få tillbaka sociala insatser.

Enligt förslaget skulle bidraget finansieras med medel ur kommunens sociala investeringsfond, en fond som startades 2012 och då innehöll 8,5 miljoner kronor. Fonden ska stödja projekt som motverkar sociala problem och på sikt ska ge minskade kommunala kostnader. Till exempel lästräning för barn, projekt som motverkar utanförskap i vuxen ålder eller insatser för långtidsarbetslösa. Enligt en granskning av SVT startade 46 svenska kommuner sociala investeringsfonder 2013. Nationalekonomen Lars Hultkrantz varnade då för risken att pengarna skulle delas ut alltför lättvindigt.

Exakt vad Brobergsspelarna skulle ägna sig åt under de 8 000 arbetstimmarna är inte specificerat i förslaget, utan ska diskuteras först efter beslutet.

– Tanken är att spelarna ska finnas med i miljöer där ungdomar rör sig, till exempel i skolorna, på Verkstäderna och i integrationsprojekt som vuxna förebilder. Jag tror att de kan göra skillnad för ungdomarna, säger Sven-Erik Lindestam.

Om Broberg tillåts arbeta av sina skulder, borde inte samma sak då gälla för övriga föreningar i Söderhamn?

– Varje gång föreningar hamnar i prekära situationer ska vi bemöta och pröva dem med stort allvar och seriositet. Det förtjänar också Broberg. Vi har nyligen hjälpt SUIF med ett lån och en avskrivning hos Stenbacken, till exempel.

Kommer ni fatta något beslut på torsdag?

– Jag kommer att gå in i detta med väldigt öppna ögon. Det är viktigt att beslutet tas i en bred majoritet.