Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varslade sex

Det blev ett varsel på sex personer, när Nefab i Runemo kallade till förhandling med facket på onsdagen. I dag jobbar 47 anställda inom produktionen och det är där varslet nu är lagt.

– Bakgrunden till varslet är att volymen på produktionen är lägre än vi har räknat med. Det betyder att efterfrågan på våra tjänster och produkter är lägre än väntat, säger vd för Nefab production i Runemo Hans Persson.

De två sista kvartalen 2013 blev svagare, än företagsledningen hade räknat med.

Även första kvartalet 2014 har börjat svagare.

– Vi har en övertalighet när det gäller anställda. Det är ett litet varsel vi nu tvingas göra. Förhoppningen är att vi har stärkt efterfrågan efter halvårsskiftet.

80 procent av företagets produktion går till den svenska marknaden och 20 procent går på export.

– Det gör att vi är väldigt beroende av den svenska marknaden, säger Hans Persson.

Nefab gör emballage till flera av de stora exportföretagen och när de har känt av den internationella lågkonjunkturen, så påverkar det också Nefab.

– Vi håller också på att sälja in en ny produktfamilj, som vi tror på. Det rör sig om större och tyngre förpackningslösningar för till exempel fordonsindustrin, säger Hans Persson.

Men införsäljningen av de nya produkterna har tagit längre tid än beräknat. Egentligen handlar det om att få nya kunder. Det har också påverkat resultatet.

Prognosen var att få in åtta miljoner i år tack vare den nya produktfamiljen, men den prognosen har företagsledningen tvingats skriva ner.