Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varsel för 42 i Kommunal

- Det är tuffa besked, säger Kommunals förhandlare Christina Hildingsson.

Annons

I våras lämnade kommunen varsel till Arbetsförmedlingen om att sammanlagt 67 personer kunde komma att sägas upp, i samband med anpassningen till minskat elevantal i främst gymnasiesärskolan. Än så länge har en anställd sagts upp – i samband med att förhandlingarna med tjänstemannafacket avslutades före semestrarna.

På Kommunals område – där förhandlingarna nu också är avslutade – har cirka 50 tjänster förhandlats bort. Det handlar om tjänster som elevassistenter, boendepersonal och vaktmästare på särgymnasiet, men också elevassistenter inom för- och grundskolan.

- 42 personer har fått veta att de är övertaliga och riskerar uppsägning, säger Carola Ledenstam som arbetar med personalfrågor på barn- och utbildningsförvaltningen.

Ytterligare fem personer, som arbetar inom Kommunals avtalsområde men tillhör andra fackförbund, berörs av förhandlingarna.

- Där ska det nu förhandlas vidare med deras fackliga organisationer. Och i slutändan kan det bli andra personer – med kortare anställningstid, på tjänster som någon av de fem har meriter för – som sägs upp i stället.

För de 42 varslade medlemmarna i Kommunal, ska det nu göras omplaceringsutredningar. Där kartläggs deras kompetens och erfarenhet – och jämförs sedan med lediga anställningar inom hela Bollnäs kommuns verksamhet, som kan tas i anspråk.

Carola Ledenstam på barn- och utbildningsförvaltningen räknar nu med att det dröjer två-tre veckor innan omplaceringsutredningarna är klara.

På lärarsidan pågår fortfarande förhandlingarna med de två fackförbunden. Det pågår också omplaceringsutredningar för åtta lärare.