Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varsel för 42 i Kommunal

- Det är tuffa besked, säger Kommunals förhandlare Christina Hildingsson.

I våras lämnade kommunen varsel till Arbetsförmedlingen om att sammanlagt 67 personer kunde komma att sägas upp, i samband med anpassningen till minskat elevantal i främst gymnasiesärskolan. Än så länge har en anställd sagts upp – i samband med att förhandlingarna med tjänstemannafacket avslutades före semestrarna.

På Kommunals område – där förhandlingarna nu också är avslutade – har cirka 50 tjänster förhandlats bort. Det handlar om tjänster som elevassistenter, boendepersonal och vaktmästare på särgymnasiet, men också elevassistenter inom för- och grundskolan.

- 42 personer har fått veta att de är övertaliga och riskerar uppsägning, säger Carola Ledenstam som arbetar med personalfrågor på barn- och utbildningsförvaltningen.

Ytterligare fem personer, som arbetar inom Kommunals avtalsområde men tillhör andra fackförbund, berörs av förhandlingarna.

- Där ska det nu förhandlas vidare med deras fackliga organisationer. Och i slutändan kan det bli andra personer – med kortare anställningstid, på tjänster som någon av de fem har meriter för – som sägs upp i stället.

För de 42 varslade medlemmarna i Kommunal, ska det nu göras omplaceringsutredningar. Där kartläggs deras kompetens och erfarenhet – och jämförs sedan med lediga anställningar inom hela Bollnäs kommuns verksamhet, som kan tas i anspråk.

Carola Ledenstam på barn- och utbildningsförvaltningen räknar nu med att det dröjer två-tre veckor innan omplaceringsutredningarna är klara.

På lärarsidan pågår fortfarande förhandlingarna med de två fackförbunden. Det pågår också omplaceringsutredningar för åtta lärare.