Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårsalongen har öppnat

Hälsinglands vårsalong på Daagarssongården, strax utanför Bollnäs, är något av en institution för landskapets konstintresserade. Under lördagen var det dags för Lenninge konstförening att inviga årets upplaga.

Årets vårsalong bjuder som sig bör på en salig blandning av olika konsttekniker. Från klassiker som akvarell, olja, akryl och skulptur till nymodigheter som vector art, alltså digitalt skapade konstverk.

– Jag tycker att det är en väldigt fin årgång. Undrar om den inte till och med är snäppet bättre än i fjol, säger konstföreningens ordförande Stefan Daagarsson.

Vilka verk som ska vara med har i år bestämts av enmansjuryn Gunnar GA Andersson från Delsbo. I hans urval finns nytt blod i form av hela nio konstnärer som aldrig varit representerade på vårsalongen tidigare.

En som varit med förr är dock Gun-Inger Frammin som främst arbetar med collageteknik. Det innebär att hon klipper sönder gamla bilder och sätter ihop dem till nya.

– Jag använder mig mycket av damtidningar från 1930-talet som min son har ropat in på auktion, förklarar hon.

Nästan samtliga av årets konstnärer är amatörer som försörjer sig på andra sätt och har skapandet som hobby. Stefan Daagarsson tycker att det är kul. Han tror att möjligheten att bli utvald till vårsalongen fungerar som en sporre som bidrar till att öka kvaliteten på den konst som produceras i landskapet.

– Min ursprungliga vision med vårsalongen var att här skulle proffsen och amatörerna kunna mötas och samsas. Men det har visat sig att många av dem som tycker att de själva är så bra har blivit refuserade så nu törs de inte skicka in längre, säger Stefan Daagarsson.

Vårsalongen håller öppet under lördagar och söndagar fram till den 31 maj.