Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varpen hotar att stiga uppåt en meter – myndigheterna uppmanar boende att förbereda sig

SMHI varnar just nu för att det är extremt höga vattenflöden på många håll i landet. I Hälsingland varnar räddningstjänsten för att vattenflödet i Ljusnan kommer att öka till helgen, något som kan leda till att sjön Varpen höjs med uppåt en meter.

Under torsdagen gick SMHI ut med flera varningar rörande höga flöden i flera vattendrag. I bland annat Dalarna och Jämtland har man gått ut med klass 3-varningar, som är den högsta nivån, för höga flöden. I Gävleborgs län råder däremot klass 2-varning just nu, men till helgen kan vattenflödet i Ljusnan öka markant.

– Som det ser ut nu räknar vi med att det kommer bli så. Bland annat så väntas sjön Varpen att kunna höjas med uppåt en meter, säger Ingmar Jonsson på räddningstjänsten i Bollnäs.

Bakgrunden till flödena är att tappningen från Svegsjön ökas, från tidigare 500 kubikmeter vatten per sekund, till strax under det dubbla. Den ökande tappningen innebär att vattennivåerna nedströms ökar.

För att möta upp den ökade vattenmassan har räddningstjänsten och Bollnäs kommun förberett sig. På torsdagen gick även räddningstjänsten ut med en uppmaning till allmänheten via sin facebook-sida.

– Vi har bunkrat upp med sand där allmänheten kan fylla sandsäckar för invallning av tomter eller byggnader ifall det skulle behövas. Sedan så har vi förberett oss med pumpar och barriärer ifall läget skulle bli mer akut, säger Ingemar Jonsson.

I området kring Varpen är vattenståndet redan nu högt – och till helgen ser det alltså ut att kunna bli värre.

– Det är mycket vatten där, framförallt vid dansbanan, och framåt lördagen kommer flödena nog att bli som högst. Så har man fastigheter längs med Ljusnan eller Varpen som kan vara i farozonen är det nog bra om man förbereder sig.

Enligt Ingemar Jonsson gäller de ökade vattenflödena främst Ljusnan då Voxnan för tillfället är förhållandevis stabil. Nivåerna i Marmen och Bergviken kommer också att höjas under helgen men troligtvis inte till samma nivåer som Varpen.