Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för tunna isar

Gå inte ut på Kyrksjön, uppmanar Ljusdals kommun som nu varnar invånarna för tunna isar.

– I vanliga fall brukar isarna se ut så här vid påsk, säger ordförande i fiskevårdsområdet Mikael Hansson.

Annons

Isarna i kommunen är i dåligt skick. Ljusdals kommun uppmanar därför invånarna via sin hemsida att inte beträda isen på Kyrksjön i centrala Ljusdal. Ordförande i fiskevårdsområdet Ljusdal, Mikael Hansson, säger att isarna överlag är dåliga just nu.

– Det är en månad för tidigt. I vanliga fall brukar isarna se ut så här vid påsk, men i år har våren kommit tidigt, säger Mikael Hansson.

Vad ska man tänka på när man ger sig ut på isen?

– När isen börjar få en mörk färg ska man passa sig, för det betyder att den är dålig och se upp för vindvakar, bäckar och åar, säger Mikael Hansson.

Kyrksjön i Ljusdal har under vintern använts för skidåkning, skridskoåkning och för promenader, men nu varnar alltså kommunen för att isen inte håller. Kommunen skriver på sin hemsida om de borrhål som lämnats efter fiske på Kyrksjön utvidgats till ytor som är helt isfria. De varnar också för den slinga som tidigare var en väg förbi pålningsområdet där isen nu har blivit för svag.

– Det är alltid den som beslutar sig för att gå ut på isen som är ansvarig, säger Mikael Hansson och avslutar med att säga till alla att det i slutändan handlar om vanligt sunt förnuft.