Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för märkliga telefonsamtal

Flera söderhamnare har den senaste tiden fått ta emot underliga telefonsamtal. Män som talat engelska med kraftig brytning har bett dem sätta igång sina datorer. Allt tyder på att det rör sig om försök till datorintrång.

- Jag misstänkte att det var något lurt när han sa att jag skulle starta datorn. Jag sa nej, han envisades ännu en gång men jag vägrade. Då började han prata om problem med datorn och om hackers. Där avslutade jag samtalet, berättar Gunvor Jonsson.

Ingen av de fyra uppringda personer som tidningen har varit i kontakt med startade sin dator. Gunvors dotter Susanne Jonsson svarade inte ens. Men hon sätter ett missat samtal från ett hittills oidentifierat 12-siffrigt nummer i samband med att hennes dator kraschade:

- Det kom upp en sida om att jag hade 3 000 uppdateringar och så fladdrade en massa siffror på skärmen. Jag försökte stänga ner men det gick inte. Enda möjligheten var att dra ur sladden, berättar Susanne Jonsson.

Det finns en lång rad liknande fall runt om i Sverige och Europa. Det senaste året har den här typen av bedrägeriförsök spridit sig till Sverige, vilket en rad lokala dagstidningar uppmärksammat.

I augusti i år gick Konsumentverkets enhet Konsument Europa ut med ett pressmeddelande där de varnade svenska konsumenter för de här telefonsamtalen.

- Man ska vara mycket försiktig om man blir uppringd av personer som på knagglig engelska säger sig representera Microsoft, "computer security" eller liknande. Microsoft har själva gått ut med att de aldrig ringer upp konsumenter som inte själva kontaktat företaget först, säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa.

Enligt henne tyder mycket på att det rör sig om så kallad "phishing" - försök att komma över inloggningsuppgifter till bankkonton eller liknande. Men Jolanda Girzl känner inte till något fall där en svensk konsument drabbats ekonomiskt av bedrägeriförsöken.