Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar: Läroverket blir 22 miljoner dyrare

Blir ombyggnationen av Läroverket 22 miljoner kronor dyrare än beräknat? Oppositionen vägrade att ta ett beslut vid måndagens kommunfullmäktige innan det klargjorts vad som egentligen gäller.

Oppositionen stödde investeringarna för 58 miljoner kronor på Läroverket när frågan behandlades i kommunstyrelsen, men motsatte sig att kommunen ska låna upp pengar till investeringen.

– Men nu har jag hört från tjänstemän med inblick i det här att de beräknade kostnaderna numera är 80 miljoner kronor. Kostnaderna har stigit med över 20 miljoner kronor på bara några veckor. Vi måste få klarlagt vad det här står för, sa oppositionsrådet Mikael Löthstam (S).

Sven-Åke Thoresen (S) var upprörd.

– Om ni driver igen om att det här ärendet ska avgöras i dag får vi se om vi måste gå till någon högre instans. Så här får det inte gå till, att man tar ett beslut om en så stor investering på så lösa grunder.

Lärande- och kulturnämndens ordförande Stefan Bäckström (C) vidhöll att det är 58 miljoner kronor beslutet gällde.

– Jag har också hört annat pratas i korridorerna, men det är inget som kommit fram till oss offentligt. Jag kan tänka mig att ambitionsnivån stiger när man sitter och planerar en sådan här ombyggnation, men om inte pengarna räcker så måste man pruta bort någonting.

Karl-Olof Tunelid (M) såg det snarast som en fördel om de avsatta pengarna blev lite i underkant.

– Vi ska gå ut i en upphandling nu och man behöver inte visa leverantörerna exakt hur mycket pengar man har.

Oppositionen fick del en så kallad minoritetsåterremiss, eftersom det bara krävs 17 av 51 ledamöter för en sådan. De fick också igenom återremisser när det gäller ombyggnationer vid Bromangymnasiet inklusive en flytt av CUL dit, samt förslaget att säga upp avtalet med landstinget om gemensam matproduktion på sjukhuset och istället bygga egna tillagningskök.

Fullmäktige beslutade om att göra en fördjupad översiktsplan för Kattvikskajen. Oppositionen protesterade mot att majoriteten svek uppgörelsen som gjordes i höstas om att snabba på processen och direkt göra en detaljplan.

– Det vore viktiga signaler om det hände något snabbt här nu. Det skulle visa på framtidstro och det behövs i dessa tider med alla varsel, sa Mikael Löthstam.

– Det är anmärkningsvärt att ni nu använder samma argument som vi gjorde i de ärenden ni återremitterade, sa Jan-Erik Jonsson (C).

– Vi gör det i rätt ordning för att slippa överklaganden som skulle försena processen mer, sa kommunalrådet Jonas Holm (M).