Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för tjuvjakt på varg

Hundratals personer besökte vargmötet – hör föreläsaren och ordförande berätta om framtiden.

Det blev nästan fullsatt men lugnt på möte om varg på onsdagskvällen.

Folkaktionen ny rovdjurspolitik hade ett liknande möte i Ockelbo på tisdagskvällen med 300-talet deltagare.

Till Järvsöfolkan kom 200-talet mötesdeltagare.

Folkaktionen hade fått indikationer på att det kunde bli störningar och hade därför ordningsvakter i både Ockelbo och Järvsö.

– Men på båda ställena har det varit lugnt, säger vaktchefen Tobbe Hedkvist, Ljusdal.

På båda ställena talade Karl Hedin från Matsbo nära Smedjebacken, jägare och företagare med verksamhet på 48 ställen (bland annat i Ljusdal).

Roland Persson, Järvsö, ordförande för Folkaktionen ny rovdjurspolitik i Gävleborg, anser att Karl Hedin har de största kunskaperna i landet när det gäller konflikten mellan varg och befolkning.

Innan Karl Hedin höll sitt föredrag sa före detta länsjaktvårdaren Stig Göran Allevik, Kilafors, att det samlade rovdjurstrycket, som i vissa delar av Hälsingland och Orsa finnmark, leder till brist på byte och därmed ökade problem för tamdjur när till exempel vargen söker föda.

Karl Hedin talade om vargstammen och brist på statlig förvaltning av denna som en attack på befolkningen som bor på landsbygden och tvingas konfronteras med problemen.

I talet i Järvsö gick Karl Hedin in på orsaken till vargproblemen och hävdade att de som var unga på 1960- och -70-talen som goda miljöaktivister nu har blivit "drivare" i rovdjursfrågan och i till exempel media och myndigheter motverkar rovdjursförvaltningen.

Kent Skalberg, som jagar småvilt på Järvsö Östra, anser att kvällen var givande.

– Han (Karl Hedin) verkar insatt och det var intressant att höra om vart pengarna går och de grupperingar som finns, säger Kent Skalberg.

I tv-inslaget kan du höra Karl Hedin och Roger Persson berätta om framtiden.